Σε περίπτωση που παρουσιάζονται φθορές στους τοίχους που πρόκειται να γίνει η αδιαβροχοποίηση εξωτερικών τοίχων, θα πρέπει να αποκατασταθούν. Η αποκατάσταση των φθορών είναι προϋπόθεση για να γίνει σωστά η αδιαβροχοποίηση σοβά και να δημιουργηθεί ένα αισθητικά σωστό αποτέλεσμα.
Έτσι, πριν προχωρήσουμε στην αδιαβροχοποίηση των εξωτερικών τοίχων θα πρέπει να γίνει στεγάνωση και αποκατάσταση όλων των φθορών. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορούμε να προχωρήσουμε στην αδιαβροχοποίηση εξωτερικών τοίχων.
1. Αδιαβροχοποίηση εξωτερικών τοίχων με μεμονωμένες ρωγμές στο σοβά
Το νερό της βροχής μπορεί να εισχωρήσει στον τοίχο ακόμη και από μια μεμονωμένη ρωγμή στο σοβά. Για την προστασία του τοίχου θα πρέπει να σφραγιστούν οι ρωγμές με την χρήση ειδικού ακρυλικού υλικού. Έπειτα, μπορεί να περαστεί το ειδικό υλικό για την αδιαβροχοποίηση σοβά.
2. Αδιαβροχοποίηση εξωτερικών τοίχων με εκτεταμένες ρωγμές στο σοβά
Οι σοβάδες που φέρουν εκτεταμένες ρωγμές χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οι εκτεταμένες ρωγμές εγκυμονούν τον κίνδυνο να μην αντέξει ο σοβάς από την βροχή ή τον παγετό.
Συνεπώς, η αδιαβροχοποίηση σοβά είναι ένα απαραίτητο στάδιο για την υγεία του οικοδομήματος. Για την αντιμετώπιση των κινδύνων, θα πρέπει να καθαριστεί καλά η επιφάνεια από σκόνη ή χώμα, να περαστεί με ειδικό αστάρι και να βαφτεί με ειδική μπογιά.
3. Αδιαβροχοποίηση εξωτερικών τοίχων με αποκολλημένο ή φουσκωμένο χρώμα
Η ύπαρξη αποκολλημένου ή φουσκωμένου χρώματος στον τοίχο αποτελεί την πρώτη ένδειξη πως ο σοβάς έχει προσβληθεί από το νερό της βροχής. Για να αντιμετωπιστεί, θα πρέπει αρχικά να λειανθεί ο τοίχος από τα αποκολλημένα χρώματα.
Στη συνέχεια θα πρέπει να απομακρυνθεί η σκόνη ή το χώμα, να περαστεί ένα ειδικό αστάρι και να βαφτεί ο τοίχος με ειδικό υλικό αδιαβροχοποίησης και στεγάνωσης.
4. Αδιαβροχοποίηση εξωτερικών τοίχων με σαθρούς σοβάδες
Ένα σύνηθες φαινόμενο στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού αποτελούν οι σαθροί σοβάδες. Για να αντιμετωπιστούν οι σαθροί σοβάδες, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα σαθρά τμήματα του τοίχου με μια σπάτουλα.
Στη συνέχεια πρέπει να περαστεί το αστάρι και να τοποθετηθεί εκ νέου επισκευαστικός σοβάς. Έπειτα, λειένεται η επιφάνεια, περνιέται ξανά το αστάρι και βάφεται ο τοίχος με ειδικό υλικό αδιαβροχοποίηση σοβά.
5. Αδιαβροχοποίηση εξωτερικών τοίχων με αποκολλημένους σοβάδες
Το νερό της βροχής μπορεί να προκαλέσει την αποκόλληση των σοβάδων στους εξωτερικούς τοίχους. Έτσι το πρόβλημα μπορεί να φτάσει μέχρι την τοιχοποιία. Για να λυθεί το πρόβλημα, αρχικά, απομακρύνονται οι σαθροί σοβάδες από την επιφάνεια του τοίχου και καθαρίζεται από σκόνες ή χώμα.
Έπειτα, ακολουθεί η αδιαβροχοποίηση σοβά με επικάλυψη του τοίχου με αστάρι και αποκαθίσταται η τρύπα με ρητινούχο τσιμεντοκονίαμα. Μετά από την παρέλευση μιας εβδομάδας, πρέπει να περαστεί με αστάρι ξανά ο τοίχος και βάφεται με ειδικό υλικό αδιαβροχοποίησης.
6. Αδιαβροχοποίηση πέτρινου τοίχου
Η αδιαβροχοποίηση πέτρινου τοίχου ακολουθεί διαφορετική διαδικασία από αυτές των άλλων μεθόδων αδιαβροχοποίησης.
Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του υλικού της πέτρας που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτεί προστασία και ειδικό χειρισμό, ώστε να μη φθαρεί από τα υλικά της αδιαβροχοποίησης.
Επίσης, κατά την αδιαβροχοποίηση πέτρινου τοίχου, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί υλικό που δε θα αλλάξει την όψη της πέτρας και δε θα δημιουργήσει εμφανές στρώμα στην εξωτερική όψη της.
Στην αδιαβροχοποίηση πέτρινου τοίχου, αρχικά εφαρμόζεται ειδικό προστατευτικό υπόστρωμα και γεμίζονται τυχόν κενά και ρωγμές. Έπειτα, εφαρμόζεται το ειδικό υλικό αδιαβροχοποίησης πέτρινου τοίχου σε δύο στρώσεις.