Ο Πιο Πλήρης Οδηγός για Τέντες

Βρες τον κατάλληλο επαγγελματία για τις τέντες του σπιτιού σου!

Δες τον Οδηγό

Μάθε Ό,τι Χρειάζεσαι για τις Τέντες Σκίασης

Θέλεις να τοποθετήσεις, να αντικαταστήσεις ή να επισκευάσεις τις τέντες του σπιτιού σου; Βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος! Στον οδηγό μας θα βρεις τις καλύτερες λύσεις για την προστασία του προσωπικού σου χώρου αλλά και τις ανάγκες σου. 

Οι τέντες συνιστούν το δημοφιλέστερο σύστημα σκίασης εξωτερικού χώρου. Αναλαμβάνουν να εκτελέσουν πολυάριθμους ρόλους και προσφέρουν ποικιλία στα συστήματα αλλά και τα είδη τους. Συμβάλλουν σημαντικά στη θερμομόνωση του σπιτιού και στην προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, χαρίζοντας σου μία δροσερή γωνιά χαλάρωσης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι σημαντικό να βρεις την τέντα που ταιριάζει τόσο στις ανάγκες σου όσο και στις απαιτήσεις του χώρου σου. Έτσι, θα εξασφαλίσεις και θα αξιοποιήσεις το μέγιστο των δυνατοτήτων της και θα εκμεταλλευτείς σωστά κάθε γωνιά του σπιτιού σου. Στην αγορά μπορείς να βρεις πολυάριθμα είδη τέντας, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους, τόσο ως προς το μηχανισμό όσο και ως προς την τοποθέτηση τους. Αν θέλεις να μάθεις ποιο είναι το καλύτερο σύστημα για το παράθυρο, το μπαλκόνι ή τον κήπο σου δεν έχεις παρά να διαβάσεις παρακάτω!

Ποιο είναι το κατάλληλο είδος τέντας για το χώρο σου;

1. Τέντα Πέργκολα.

Το σύστημα της πέργκολας προστατεύει από τον ήλιο και την βροχή τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε επαγγελματικούς χώρους. Είναι από τις ωραιότερες επιλογές για σένα που αγαπάς το φως της ημέρας και νιώθεις εγκλωβισμένος στο διαμέρισμά σου. Μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε όπως σε βεράντα, σε ταράτσα, σε κήπο και σε αυλή.

Οι κολώνες που την στηρίζουν της χαρίζουν σταθερότητα και αντοχή ενώ μπορεί εύκολα να διασφαλιστεί το σωστό τέντωμα του πανιού με τον κατάλληλο μηχανισμό. Στις αγαπημένες επιλογές που έχουν μεγάλη απήχηση βρίσκεται η ξύλινη πέργκολα, η πέργκολα αλουμινίου και η πέργκολα με πανί.

Τι προσφέρουν οι πέργκολες;

Εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση Προστασία από τις καιρικές συνθήκες Σκίαση Ευχάριστο χώρο αναψυχής Υψηλή αισθητική Ποικιλία σε σχέδια & χρώματα Ανθεκτικότητα στο χρόνο Ελάχιστο κόστος συντήρησης Προστασία των εξωτερικών φυτών από τις καιρικές μεταβολές

2. Τέντα Καποτίνα.

Η τέντα καποτίνα είναι το είδος της τέντας που χαρακτηρίζεται από την καλύτερη διακοσμητική ικανότητα. Η εφαρμογή της είναι κυρίως για μικρούς και στενούς χώρους όπως μικρά μπαλκόνια, παράθυρα σπιτιών αλλά και είσοδοι και βιτρίνες καταστημάτων.

Επιτρέπει σε σένα να καθορίσεις τον τύπο της καμπύλης, αλλά και το υλικό κατασκευής της. Όποιο μοντέλο και να διαλέξεις, είναι καλό να ξέρεις ότι υπάρχει και η δυνατότητα σταθερής ή κινητής έκδοσης.

3. Κάθετη Τέντα, Ριντό ή Ζελατίνα.

Αν θέλεις να εκμεταλλευτείς και να αξιοποιήσεις κάθε γωνιά του χώρου σου, τότε η κάθετη τέντα στο εγγυάται στο έπακρο. Έχει απίστευτη εφαρμογή και προσαρμογή στις πλαϊνές μεριές των μπαλκονιών και στα σημεία που καλύπτονται δύσκολα.

Χαρίζει ποικιλία στην κατασκευή της αφού μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε μουσαμά, πανί ή ζελατίνα. Πέρα από τα κύρια πλεονεκτήματα που διακατέχουν γενικά οι τέντες, η τέντα ζελατίνα είναι φιλική προς το περιβάλλον, επιτρέπει πλήρη ορατότητα και φυσικό φωτισμό χωρίς όμως να κλείνει τον χώρο. Η κατασκευή της έχει εξελιχθεί κατά πολύ, καθώς τα εξειδικευμένα υλικά δεν θαμπώνουν ούτε τσαλακώνονται.

4. Τέντα “κασέτα” ή “κασετίνα”.

Αυτό το είδος τέντας είναι η πιο σύγχρονη και εξελιγμένη επιλογή που κυκλοφορεί στην αγορά αυτή τη στιγμή. Μπορεί και συνδυάζει την ιδανική αισθητική, την υψηλή αντοχή και τη λειτουργικότητα μαζί, δίνοντάς σου την λύση που ζητάς! Οι βραχίονές τις, κλείνουν εσωτερικά σε μία ειδική θήκη αλουμινίου και έτσι προστατεύουν το ύφασμα και τα μηχανικά μέρη της τέντας από τις κλιματολογικές συνθήκες.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το ύφασμα διατηρείται καθαρό και φυσικά αυξάνεται η διάρκεια ζωής της τέντας. Λόγω της έξυπνης και εύκολης λειτουργίας της, ο καθαρισμός και η συντήρησή της δεν απαιτεί έξοδα.

5. Τέντα με σπαστούς βραχίονες.

Είναι αναμφισβήτητα ο πιο διαδεδομένος και συνηθισμένος τύπος τέντας στην χώρα μας. Η τέντα με τους αρθρωτούς και τηλεσκοπικούς βραχίονες χαρίζει ευκολία αλλά και καλαισθησία στο χώρο σε αντίθεση με τους σταθερούς βραχίονες. Ο μηχανισμός της σου δίνει την δυνατότητα να ορίζεις εσύ το ύψος της και πόσο απλωμένο θες το πανί της.

Οι αυτοματισμοί της όχι μόνο αναλαμβάνουν την προστασία της από τις καιρικές συνθήκες αλλά και την εμφάνισή της. Αυτό την καθιστά ιδανική τόσο για προσωπικούς όσο και επαγγελματικούς χώρους. Η εξελιγμένη αυτή μορφή της τέντας με σταθερούς βραχίονες θα σου λύσει τα χέρια!

6. Τέντα με σταθερούς βραχίονες ή με αντηρίδα.

Αποτελεί τον πιο κλασικό τύπο τέντας, που χαρίζει αντοχή και ανθεκτικότητα στον χρόνο. Οι τέντες με σταθερούς βραχίονες ή αντηρίδα είναι σταθερές και πρακτικές κατασκευές που αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου. Οι σταθεροί βραχίονες, όπου στηρίζεται η τέντα εξασφαλίζουν μέγιστη λειτουργικότητα και τέντωμα στο πανί της, το οποίο μαζεύεται εύκολα είτε χειροκίνητα είτε με μηχανισμό.

Ο τύπος αυτός είναι ιδανικός αν αναζητάς μία πρακτική και οικονομική λύση για κάθε χώρο και μέρος του σπιτιού. Είναι σχετικά απίθανο να καταφύγεις σε έξοδα επισκευής αφού σου εγγυάται μόνιμα και σίγουρα αποτελέσματα.

5 σημεία που πρέπει να προσέξεις στην επιλογή τέντας!

4. Κατανομή του χώρου

Κάθε χώρος έχει ανάγκη από διαφορετική κατασκευή και είδος τέντας ώστε ο μηχανισμός να προσαρμόζεται στις δικές του απαιτήσεις. Μην παρασυρθείς από άλλους δευτερογενείς παράγοντες, όπως είναι η εμφάνιση και ο εύκολος σύστημα μηχανισμός. Φρόντισε η τέντα σου να ταιριάζει απόλυτα στις προδιαγραφές του χώρου όπου θα τοποθετηθεί. Πιο συγκεκριμένα, σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους ταιριάζει περισσότερο η τεντοπέργκολα ενώ σε πλαϊνά μπαλκόνια προτιμάται η κάθετη τέντα. Διαφορετικές ανάγκες έχουν και τα μικρά μπαλκόνια, οι μικρές αυλές ή οι μεγάλοι κήποι. Αυτό σημαίνει ότι αλλού ταιριάζει μία τέντα με πανί, μία τέντα με αυτόματο μηχανισμό ή με χειροκίνητο για παράδειγμα. Μην βιαστείς να κρίνεις το είδος από την ευκολία, αλλά σύγκρινε, γνώρισε τον χώρο σου και μετά επίλεξε. Βασική προϋπόθεση για να το πετύχεις αυτό, είναι να μελετήσεις πρώτα τον χώρο. Μέτρησε τις διαστάσεις και δοκίμασε εναλλακτικές. Μη διστάσεις να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια αν θέλεις να είσαι σίγουρος/-η για την επιλογή σου. Οι βιαστικές αποφάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα που δεν σε ικανοποιούν!

3. Χρώμα τεντόπανου

Ανεξάρτητα με το γούστο και την αισθητική του χώρου σου, η τέντα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι καλό να αποφύγεις το μαύρο και το άσπρο χρώμα. Το μαύρο από την μία, ως σκούρο χρώμα έχει την τάση να τραβάει γρήγορα και εύκολα τις ακτίνες του ήλιου, ζεσταίνοντας το χώρο ακόμη περισσότερο. Το άσπρο από την άλλη, επιτρέπει στις ακτίνες να το διαπερνούν ανεβάζοντας έτσι τα επίπεδα της ζέστης και είναι επικίνδυνο όταν κάθεσαι από κάτω. Επίσης, τα ιδιαίτερα και έντονα μοτίβα ζαλίζουν το μάτι και επηρεάζουν την ψυχολογία. Ταυτόχρονα δεν αποτελούν μία διαχρονική επιλογή καθώς πολύ εύκολα μπορούν να φύγουν από την μόδα. Προτίμησε μία πιο ασφαλή λύση όπως είναι οι αποχρώσεις γήινων χρωμάτων, μονόχρωμες τέντες ή με ρίγες. Σου εγγυόμαστε ότι δεν θα χρειαστεί να τις αλλάξεις σύντομα και δεν θα τις βαρεθείς ποτέ!

5. Yλικό υφάσματος

Μία τέντα πρέπει να είναι απορροφητική, αδιάβροχη και οικολογική. Ο ρόλος της έχει καθοριστική σημασία. Αρχικά, πρέπει να απορροφά τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου τόσο τις UVA όσο και τις UVB και επιπρόσθετα, να μην επιτρέπει σε κάποιες να διαπεράσουν. Εκτός από αυτό, συμβάλλει στη σωστή θερμοκρασία του εσωτερικού του σπιτιού εξίσου για τους καλοκαιρινούς μήνες και τους χειμερινούς. Το πανί φροντίζει για αυτή την ισορροπία είτε μειώνοντας δραστικά την ποσότητα της θερμότητας, είτε προστατεύοντας από τις αντίξοες συνθήκες όπως το κρύο και ο αέρας. Το πανί λοιπόν, οφείλει να προστατεύει από τις βροχές και τις έντονες αλλαγές στην δύναμη του αέρα και των καταιγίδων. Άρα θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε το τεντόπανο που θα επιλέξεις να είναι ανθεκτικό και παχύ για να εξασφαλίσεις την μέγιστη χρησιμότητα της τέντας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η γεωγραφική περιοχή όπου μένεις. Παραδείγματος χάριν, αν το σπίτι σου βρίσκεται κοντά στη θάλασσα ή ζητάς μία λύση για το εξοχικό σου, η αντιμετώπιση σε αυτή την περίπτωση είναι διαφορετική. Ένα ανθεκτικό ύφασμα που δεν θα διαβρωθεί λόγω υγρασίας και δεν θα συγκεντρώσει μούχλα, είναι βασική προτεραιότητα. Λάβε υπόψη σου, λοιπόν, όλους τους παράγοντες πριν επιλέξεις τα υλικά κατασκευής.

2. Επεξεργασία κατά της φθοράς

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσεις για την διάρκεια ζωής της τέντας σου. Η τοποθέτηση ή αντικατάσταση της τέντας είναι μία πολυέξοδη και χρονοβόρα διαδικασία. Γι΄αυτό πρέπει να γίνει μία φορά και να ξεμπερδέψεις. Είναι καλό λοιπόν, να βεβαιωθείς ότι η τέντα σου έχει υποστεί επεξεργασία προτού την αγοράσεις. Η ανωτέρω ειδική επεξεργασία που θα γίνει από τον κατασκευαστή ή τον τεχνίτη, δρα ενάντια στους μύκητες, εμποδίζοντας την εμφάνισή τους στα τεντόπανα. Θα αποτρέψει τους λεκέδες από την μούχλα αλλά και το σάπισμα τους. Παράλληλα θα έχεις καταφέρει να εξασφαλίσεις μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για να μην φθαρεί σε μικρό χρονικό διάστημα από την στιγμή που θα επενδύσεις σε αυτή.

1. Ισχυρός Μηχανισμός

Βασικό κριτήριο πριν επιλέξεις μία τέντα είναι να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και να έχει αντοχή τόσο στον χρόνο όσο και στην χρήση και τον αέρα. Μία ξαφνική αλλαγή στα καιρικά φαινόμενα, όπως μία δυνατή βροχή ή ένας έντονος αέρας, είναι ικανά να την σκίσουν και να την καταστρέψουν. Ο ισχυρός βραχίωνας σε συνδυασμό με τον γερό μηχανισμό λειτουργούν σαν ασπίδα ενάντια στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Εκτός από το ότι θα κρατήσουν το πανί στη θέση του για να μην σκιστεί, θα στηρίξουν το βάρος της. Έχουν την δύναμη να διατηρήσουν το τεντόπανο τεντωμένο για να μην ταλαντώνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πώς θα συντηρήσεις σωστά τις τέντες σου;

Οι τέντες του σπιτιού σου δεν είναι απλώς μία πρακτική λύση, αλλά μία μακροπρόθεσμη επένδυση. Η αντοχή τους στο πέρασμα του χρόνου δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα τους αλλά και από τη δική σου φροντίδα και σωστή συντήρηση. Για αυτό συγκεντρώσαμε σε μία λίστα όλα όσα πρέπει να κάνεις για να διατηρούνται αψεγάδιαστες, σαν καινούργιες!

Τακτικό Καθάρισμα

 

Όπως καθαρίζεις τακτικά την βεράντα του σπιτιού σου, έτσι πρέπει να αφιερώνεις λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου και στην τέντα που την καλύπτει. Καθάρισε επιμελώς και τακτικά το τεντόπανο για να αποφύγεις το σάπισμα. Όταν οι λεκέδες μείνουν για αρκετό καιρό στην επιφάνειά του, θα μετατραπεί σε μούχλα που φεύγει πολύ δύσκολα.

Η σωστή χρονική στιγμή για το καθάρισμα είναι όταν το ύφασμα του πανιού είναι εντελώς στεγνό. Χρησιμοποίησε μία σκούπα και τρίψε απαλά και τοπικά με χλιαρό νερό. Ενίσχυσε το καθαριστικό σου με ένα ήπιο σαπούνι και απόφυγε το πολύ ζεστό νερό για να μην διαβρώσεις τις ίνες του πανιού. Αν μένεις σε πολυκατοικία μη διστάσεις να ζητήσεις από τον γείτονα του επάνω διαμερίσματος να επισκεφθείς το μπαλκόνι του. Κάνε την δουλειά σου από ψηλά για να έχεις καλύτερη οπτική γωνία. Όταν τελειώσεις την διαδικασία και ξεβγάλεις, άφησε την τέντα να στεγνώσει πολύ καλά πριν την σηκώσεις για να μην μαζευτεί υγρασία στο ρολό. Διαφορετικά, ο κόπος σου θα πάει χαμένος!

Προστασία από το εξωτερικό περιβάλλον

 

Το μεγαλύτερο καλό που μπορείς να κάνεις στην τέντα σου είναι να φροντίσεις προληπτικά να μην φθαρεί από τις καιρικές συνθήκες. Η βροχή, το χιόνι ή και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι παράγοντες που οδηγούν στην μείωση της διάρκειας ζωής της. Τέτοιου είδους καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλοιώσουν σημαντικά τόσο την ποιότητα όσο και την εικόνα της. Το ύφασμά της χάνει την υφή του, τα χρώματα αλλοιώνονται, ενώ πιθανή είναι η καταστροφή της σε συγκεκριμένα σημεία.

Είναι καλό να μην παραμελείς την σωστή προέκταση του τεντόπανου. Με τις ισχυρές και έντονες καιρικές αλλαγές όπως άνεμοι και καταιγίδες, η τέντα σου πρέπει να προστατεύεται και να μην είναι εκτεθειμένη. Σε αυτή την περίπτωση, το πανί πρέπει να μαζευτεί και να ανασυρθεί πλήρως για να μην επιτρέψει στο νερό να δημιουργήσει κοιλότητες στην επιφάνεια της. Ένα εντελώς τεντωμένο πανί είναι ευκολότερο να σκιστεί το ίδιο όπως και ένα χαλαρωμένο. Η προσαρμογή είναι αυτή που θα διατηρήσει ακέραιο το σύστημα σκίασης σου και θα του χαρίσει χρόνια ζωής.

Έγκαιρη Δράση

 

Αν θες η τέντα σου να παραμένει μόνιμα καθαρή και να συντηρείται σωστά, μεγάλο ρόλο παίζει το πόσο γρήγορα θα κινηθείς. Την στιγμή που θα εντοπίσεις το πρόβλημα, είτε αυτό είναι λεκές, μούχλα, σκίσιμο ή φθορά, αντιμετώπισε το άμεσα! Όσο πιο γρήγορα αναλάβεις να δώσεις λύση, τόσο ο κίνδυνος της ανεπανόρθωτης ζημιάς μειώνεται.

Αν θες να προλάβεις την αντικατάσταση τεντών, σου έχουμε μία έξυπνη και προσωρινή λύση. Στην περίπτωση που τρυπήσει το τεντόπανο λόγω δυνατού αέρα, μπορείς να καλύψεις την τρύπα μπαλώνοντάς την. Χρησιμοποίησε κόλλα κι ένα κομμάτι από το ίδιο ύφασμα τέντας ή ένα καραβόπανο για να καλύψεις το κενό. Εάν τώρα η τέντα σου έχει αρχίσει να ξηλώνεται, μπορείς να την επιδιορθώσεις, ράβοντάς την με ένα σπάγκο. Μην αγνοήσεις τα πρώτα σημάδια, ανέλαβε δράση γρήγορα!

Αντιμετώπιση μούχλας

 

Ο χειρότερος εχθρός της εικόνας και της ποιότητας της τέντας σου είναι η μούχλα. Ο καλύτερος τρόπος για να την κρατήσεις μακριά είναι να αποφεύγεις την έκθεση της σε υγρασία, σκόνη ή βρωμιά. Αν επιθυμείς μία μόνιμη και απλή λύση, τότε προμηθεύσου υγρή σιλικόνη από ένα χρωματοπωλείο. Με αυτή, ψέκασε όλη την επιφάνεια της τέντας σου και αμέσως θα την μετατρέψεις σε αδιάβροχη!

Εάν έχει βρέξει και η τέντα σου έχει εκτεθεί στη βροχή και την υγρασία, άφησέ την να στεγνώσει πρώτα και μετά μάζεψέ την, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας μούχλας. Αν έχεις εντοπίσει ήδη τα πρώτα στίγματα μούχλας, τότε προσπάθισε να την καθαρίσεις με ένα φυσικό καθαριστικό και υλικά που έχεις στο σπίτι σου. Προκειμένου να καθαρίσεις την τέντα σου, αφού την κατεβάσεις ολόκληρη, καθάρισέ την με χλιαρό νερό, ξύδι και απορρυπαντικό πιάτων, πρώτα από την εξωτερική κι ύστερα από την εσωτερική της μεριά.

Αφαίρεση σκουριάς

 

Η μούχλα και η σκόνη δεν είναι οι μόνοι σου εχθροί σε ότι αφορά την φθορά της τέντας. Η σκουριά έχει ένα μερίδιο ευθύνης και παραμονεύει. Τα κύρια θύματά της είναι οι μηχανισμοί και τα μεταλλικά στοιχεία της τέντας. Κρίνεται αναγκαίο λοιπόν, να προλάβεις την απομάκρυνσή τους πριν επεκταθούν στο πανί και λερώσουν την επιφάνειά του.

Τα σκουριασμένα εξαρτήματα ενδέχεται να δυσκολέψουν τον χειρισμό της τέντας αλλά και να εμποδίσουν την σωστή λειτουργία της. Μόλις διακρίνεις τα πρώτα ίχνη σκουριάς, φρόντισε να τα εξαφανίσεις αμέσως. Μπορείς να καλύψεις τα σκουριασμένα σημεία με λάδι προληπτικά ή να τα βάψεις, αφού πρώτα τα τρίψεις με ένα σύρμα για να διώξεις τα βαθιά σημάδια.

Οι εργασίες που αφορούν τις τέντες απαιτούν εξειδίκευση και εμπειρία! Εμπιστεύσου λοιπόν, την τοποθέτηση και την εγκατάστασή της, τον καθαρισμό της και την επισκευή τους στους αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας! Καταχώρισε την εργασία σου, πάρε προσφορές από τους κορυφαίους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας και διάλεξε εκείνη που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου!

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;
Η καταχώριση ολοκληρώθηκε με επιτυχία!