Συστήματα Ασφαλείας

Βρες τον κατάλληλο επαγγελματία για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στο σπίτι σου!

Δες τον Οδηγό

Εισαγωγή

Σκέφτεσαι να εγκαταστήσεις συστήματα ασφαλείας για να θωρακίσεις το σπίτι σου, ή μήπως να ενισχύσεις το σύστημα που ήδη έχεις; Η αλήθεια είναι ότι όλοι θα έπρεπε να αισθανόμαστε ασφαλείς για την περιουσία μας, ανεξαρτήτως τοποθεσίας και παρουσίας ή απουσίας μας από το χώρο. Παρ’ όλα αυτά, μιας και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο στις μέρες μας, τα συστήματα ασφαλείας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να νιώσεις λίγο πιο ασφαλής.

Είναι πολύ πιθανό να έχεις γνωστούς και φίλους που σου διηγούνται τους λόγους για τους οποίους επένδυσαν στα συστήματα ασφαλείας σπιτιού. Μπορεί επίσης να έχεις ήδη επενδύσει κι εσύ σε κάποιο σύστημα ασφαλείας, αλλά να νιώθεις πως δεν είναι αρκετό. Μην ανησυχείς, κατανοούμε την ανασφάλεια που νιώθεις. Ευτυχώς, οι επιλογές σου είναι αρκετές και μπορούν σίγουρα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σου, ανάλογα με το συνδυασμό που θα επιλέξεις.

Αν, λοιπόν, επιθυμείς να εγκαταστήσεις κάποιο σύστημα ασφαλείας σπιτιού ή να ενισχύσεις αυτό που έχεις, τότε είναι καλό να γνωρίζεις τις εναλλακτικές σου και το τι σου προσφέρει καθεμία. Και βέβαια, δε μπορείς να παραλείψεις τον έλεγχο του κόστους κάθε επιλογής, για να μην ξεφύγεις από το διαθέσιμο budget σου.

Ποια είναι τα βασικότερα συστήματα ασφαλείας σπιτιού;

#1 Συναγερμός

Μια κλασική επιλογή για την αποτροπή διαρρήξεων, αλλά πάντα αποτελεσματική. Αν σκέφτεσαι να εγκαταστήσεις σύστημα συναγερμού στο σπίτι, έχεις 3 βασικές επιλογές: ενσύρματο σύστημα, ασύρματο σύστημα, υβριδικό σύστημα. Το ενσύρματο σύστημα συναγερμού απαιτεί να υπάρχει εγκατεστημένη καλωδίωση στο σπίτι, ώστε να λειτουργήσει, αλλά προσφέρει τεράστια αξιοπιστία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ασύρματο σύστημα μπορείς να το διαχειρίζεσαι με τη χρήση τηλεχειριστηρίου, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο στη χρήση ακόμα και για παιδιά και ηλικιωμένους. Επίσης, μπορεί να είναι πιο οικονομική η αγορά και η τοποθέτηση του, καθώς υπάρχουν συστήματα που μπορείς να εγκαταστήσεις ακόμα και χωρίς επαγγελματική βοήθεια. Ωστόσο, καλό θα ήταν να να προσλάβεις έναν επαγγελματία, για να σου παρέχει και υπηρεσίες συντήρησης, σέρβις και εγγύηση καλής ποιότητας. Τέλος, το υβριδικό σύστημα συναγερμού αποτελεί έναν συνδυασμό των προηγουμένων. Απαιτεί δηλαδή την ύπαρξη καλωδίωσης, αλλά δίνει και τη δυνατότητα διαχείρισης από απόσταση.

#2 Πόρτα Ασφαλείας

Τα κουφώματα ασφαλείας έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη για τη δυνατότητα τους να θωρακίσουν το σπίτι αποτελεσματικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι πόρτες και οι κλειδαριές ασφαλείας μπορούν πράγματι να καθυστερήσουν έναν διαρρήκτη, αρκετά ώστε να λάβεις δράση και να καλέσεις βοήθεια. Βέβαια, θα πρέπει να προσέξεις συγκεκριμένα σημεία για να ασφαλίσεις το σπίτι σου επαρκώς. Δηλαδή, πρέπει να βρεις την κατάλληλη, εξειδικευμένη εταιρία για την τοποθέτηση, για να σου προσφέρει σίγουρα υπηρεσίες άμεσης επισκευής και εγγύησης. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθείς ότι η πόρτα που θα επιλέξεις έχει λάβει πιστοποιητικό αντιδιάρρηξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (τουλάχιστον κλάσης 3). Αλλά και εσύ ο/ η ίδιος/ -α θα πρέπει να φροντίζεις να την κλειδώνεις πάντα, γιατί αν μένει ξεκλείδωτη, δεν σου προσφέρει καμία ουσιαστική προστασία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία συστημάτων ασφαλείας σπιτιού, καλό είναι να μη θεωρείς σαν απαγορευτικό παράγοντα μια υψηλότερη τιμή, γιατί πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να είναι πολύ ανθεκτικό στο χρόνο. Μια πόρτα υψηλής ποιότητας και ανθεκτικότητας, ακόμα κι αν έχει υψηλή τιμή σε σχέση με άλλα συστήματα, υπόσχεται να κρατήσει πραγματικά εκτός σπιτιού κάθε απρόσμενο επισκέπτη.

#3 Κάγκελα στα Παράθυρα

Συνεχίζοντας στην κατηγορία των κουφωμάτων, μήπως έχεις σκεφτεί να τοποθετήσεις κάγκελα στα παράθυρα του σπιτιού σου; Η ιδέα αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, αν πρόκειται για τα παράθυρα του εξοχικού σου. Τι εννοούμε με αυτό; Το εξοχικό σπίτι είναι εκείνο το οποίο πιθανώς να μένει ακατοίκητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας επίδοξος διαρρήκτης είναι δυνατόν να το γνωρίζει αυτό, και να γνωρίζει και τις εποχές που το σπίτι μένει ακατοίκητο. Μην του επιτρέπεις λοιπόν να εκμεταλλευτεί αυτή τη γνώση, αλλά θωράκισε το σπίτι, για να μη μπορεί κανείς να εισέλθει χωρίς τη συγκατάθεση σου. Αν σκέφτεσαι να ενισχύσεις τα παράθυρα σου με κάγκελα, έχεις 2 βασικές επιλογές, τα σταθερά και τα πτυσσόμενα κάγκελα ασφαλείας. Τα σταθερά κάγκελα είναι μια μόνιμη λύση, που όμως μπορεί να είναι κάπως περιοριστική. Από την άλλη πλευρά, τα πτυσσόμενα κάγκελα μπορούν να ανοιγοκλείνουν ή να είναι συρόμενα, ενώ εξαφανίζονται όταν τα ανοίγεις. Με άλλα λόγια, σου επιτρέπουν να τα αφήνεις ανοιχτά όταν βρίσκεσαι στο σπίτι, ώστε να μη νιώθεις σαν να έχεις φυλακιστεί, αλλά θωρακίζουν το σπίτι όταν λείπεις και τα έχεις κλειστά. Φυσικά, η περιπλοκότητα τους τα καθιστά κάπως πιο κοστοβόρα από τα σταθερά κάγκελα. Συνεπώς, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τις επιλογές σου.

#4 Κάμερες ασφαλείας

Πολλές φορές έχει γίνει συζήτηση για το κατά πόσο είναι νόμιμο να τοποθετείς κάμερες για να παρακολουθείς τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου. Σε αυτή την περίσταση, το θέμα είναι να περιορίζεσαι αυστηρά στο εξωτερικό του σπιτιού και να είναι βέβαιο πως η κάμερα δεν παρακολουθεί τα γειτονικά σπίτια. Βέβαια, σε ό, τι αφορά τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού, έχεις πλήρη ελευθερία να τοποθετήσεις κάμερες για να γνωρίζεις τι γίνεται. Στην αγορά θα βρεις ενσύρματες και ασύρματες κάμερες σε μεγάλη γκάμα τιμών. Θα βρεις διαφορετικές αναλύσεις, διαφορετικούς φακούς, προϊόντα για κάθε ανάγκη, για να ανακαλύψεις αυτό που χρειάζεσαι. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείς να κάνεις την εγκατάσταση χωρίς βοήθεια, κάτι που ελαχιστοποιεί το κόστος. Αν βέβαια σκοπεύεις να προχωρήσεις στην αυτόνομη εγκατάσταση, βεβαιώσου ότι έχεις μελετήσει και κατανοείς τη διαδικασία για να την κάνεις σωστά. Χρειάζεσαι άλλον ένα λόγο για να επιλέξεις σαν σύστημα ασφαλείας σπιτιού τις κάμερες; Αν φεύγεις για τη δουλειά αφήνοντας το παιδί, ή και το κατοικίδιο σου στο σπίτι, θα μπορείς να δεις ανά πάσα στιγμή τι κάνουν και να αντιδράσεις έγκαιρα, αν κάτι δεν πηγαίνει καλά.

#5 Θυροτηλεόραση

Εναλλακτικά, λέγεται και κάμερα ασφαλείας πόρτας. Η θυροτηλεόραση είναι ένα σύστημα ασφαλείας σπιτιού αρκετά οικονομικό που θα σε βοηθήσει να αποτρέψεις μια δυσάρεστη επίσκεψη. Δε βρίσκεις ότι είναι αρκετά χρήσιμο το να βλέπεις κάθε φορά ποιος βρίσκεται στην πόρτα σου; Για παράδειγμα, αν κάποιος χτυπήσει το κουδούνι, ισχυριζόμενος ότι μοιράζει φυλλάδια, ή ότι έχει ένα δέμα για σένα, δεν είναι καλό να το εξακριβώσεις, προτού ανοίξεις; Ομοίως, δε θα νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια αν έχεις οπτική επαφή με την έξοδο του σπιτιού σου χωρίς να ανοίξεις, αν σου φανεί πως άκουσες έναν περίεργο θόρυβο; Η εγκατάσταση της θυροτηλεόρασης δεν είναι καν μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, αν ως τώρα είχες ένα παραδοσιακό θυροτηλέφωνο, ή κουδούνι. Θα χρειαστεί απλώς αντικατάσταση του, για να νιώθεις ότι ελέγχεις λίγο παραπάνω το ποιος μπαίνει στο σπίτι σου.

Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα ασφαλείας σπιτιού;

#2 Ως προς το κόστος εγκατάστασης

Ο παράγοντας αυτός είναι πάντα δευτερεύων, αν πρόκειται για την ασφάλεια σου, αλλά δε μπορείς και να τον προσπεράσεις. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τη θωράκιση του σπιτιού σου, είναι να εγκαταστήσεις ένα συνδυασμό συστημάτων ασφαλείας, αντί για ένα μεμονωμένο. Με άλλα λόγια, θα ήταν καλύτερα να εγκαταστήσεις ένα σύστημα συναγερμού μαζί με μια πόρτα ασφαλείας, παρά μόνο ένα από αυτά. Ωστόσο, είναι απολύτως κατανοητό ότι η τσέπη σου είναι δύσκολο να αντέξει έναν ακριβό συνδυασμό συστημάτων ασφαλείας. Ας δούμε λοιπόν κάποιες μέσες τιμές που μπορείς να βρεις στην ελληνική αγορά. Ο συναγερμός είναι μια μέση λύση από οικονομικής απόψεως. Κατά γενική ομολογία, ένα ενσύρματο σύστημα συναγερμού κοστίζει ακριβότερα από ένα ασύρματο, ενώ χρειάζεσαι σίγουρα έναν επαγγελματία για την εγκατάσταση. Από την άλλη πλευρά, ένα πλήρες ασύρματο σύστημα συναγερμού μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς βοήθεια και δε χρειάζεται καλωδίωση. Στην αγορά, ένα ασύρματο σύστημα μπορεί να βρεθεί ακόμα και σε τιμές από 100- 150 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το προϊόν είναι ανώνυμου κατασκευαστή. Η πόρτα ασφαλείας είναι γενικά μια πιο ακριβή επιλογή συστήματος ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατασκευή της είναι κάτι απαιτητικό, το οποίο χρειάζεται χρόνο και τα κατάλληλα υλικά, ενώ η εγκατάσταση συνηθίζεται να γίνεται από κάποιον επαγγελματία. Ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις μια πόρτα ασφαλείας με πιστοποίηση αντιδιάρρηξης και επαρκή δυνατότητα ηχομόνωσης; Τότε έχε υπόψιν σου ότι μπορείς να βρεις πόρτες ασφαλείας από 450 ευρώ. Ωστόσο, τα έξοδα για την εγκατάσταση καθεαυτή, εξαρτώνται σημαντικά από τον επαγγελματία που θα αναλάβει την εργασία. Τα κάγκελα ασφαλείας από την άλλη πλευρά, αποτελούν μια πολύ οικονομική λύση για την προστασία παραθύρων και μπαλκονόπορτας του σπιτιού. Τα σταθερά κάγκελα ενδείκνυνται κυρίως για χρήση σε παράθυρα, καθώς δε δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξουν. Αν αναρωτιέσαι περίπου σε τι τιμές μπορείς να τα βρεις στην αγορά, ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι οι τιμές τους ξεκινούν γύρω στα 50 ευρώ. Τα πτυσσόμενα κάγκελα δίνουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στο χρήστη, αλλά σαν αποτέλεσμα κοστίζουν κάτι παραπάνω, οπότε μπορείς να βρεις τιμές από 100 ευρώ ανά m2. Φυσικά, οι τιμές επηρεάζονται άμεσα από το μέγεθος της επιφάνειας που επιθυμείς να καλύψεις και τον αριθμό κουφωμάτων προς επένδυση. Συζήτησε το με τον επαγγελματία που πρόκειται να κάνει την τοποθέτηση πριν προχωρήσετε στις διαδικασίες. Οι κάμερες ασφαλείας και η θυροτηλεόραση είναι μέσες λύσεις για συστήματα ασφαλείας, από οικονομικής απόψεως. Στο θέμα της θυροτηλεόρασης, όπου συνήθως χρειάζεται μόνο μια για το σπίτι, μπορεί να σου κοστίσει από περίπου 50 ευρώ για ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Για τις κάμερες από την άλλη πλευρά, το κόστος εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό καμερών που χρειάζεσαι. Επίσης, οι ενσύρματες κάμερες είναι πιθανό να κοστίζουν πιο ακριβά από τις ασύρματες. Ενδεικτικά, μια ασύρματη κάμερα ασφαλείας μπορεί να κοστίζει και κάτω από 100 ευρώ και να μην υστερεί σε ποιότητα, προσφέροντας σου απόλυτη σιγουριά.

#1 Ως προς την αντιδιαρρηκτική ικανότητα

Το πιο σημαντικό θέμα που τίθεται όταν σκέφτεσαι τα συστήματα ασφαλείας. Ποιο το νόημα του να εγκαταστήσεις ένα σύστημα ασφαλείας, αν δε νιώθεις πραγματικά ασφαλής; Θα ήταν καλό να εξετάσεις λοιπόν τι ακριβώς προσφέρει κάθε σύστημα ασφαλείας για τη θωράκιση του σπιτιού σου. Ας τα δούμε με τη σειρά. Ο συναγερμός από μόνος του, δε μπορεί εκ των πραγμάτων να κρατήσει έξω έναν διαρρήκτη. Μπορεί όμως να τον αποτρέψει ακόμα κι από την προσπάθεια να μπει στο σπίτι, από φόβο ότι θα δημιουργηθεί θόρυβος και θα καταφθάσει η αστυνομία, κάτι που σίγουρα σε συμφέρει. Φρόντισε λοιπόν, να γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το σπίτι προστατεύεται από συναγερμό, και αυτό θα σε γλυτώσει από απόπειρες διάρρηξης. Προχωράμε με τις πόρτες ασφαλείας σαν σύστημα ασφαλείας σπιτιού. Η πόρτα μπορεί να απαγορεύσει άμεσα σε κάποιον να εισέλθει στο σπίτι. Αν λοιπόν βρίσκεσαι μέσα, έχεις χρόνο να αντιδράσεις και να καλέσεις την αστυνομία, προτού γίνει εισβολή. Παρόλα αυτά, η πόρτα είναι ένα “αθόρυβο” σύστημα ασφαλείας, που σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεσαι σε επαγρύπνηση για οποιονδήποτε ασυνήθιστο ήχο στην εξώπορτα. Τα κάγκελα για τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες δε διαφέρουν πολύ από τις πόρτες ασφαλείας ως προς τη δράση τους. Δεν πρόκειται δηλαδή να κάνουν θόρυβο, αν κάποιος επιχειρήσει να εισέλθει στο σπίτι, θα τον σταματήσουν όμως, μέχρι να καλέσεις βοήθεια. Επίσης, η όψη τους μπορεί να αποτρέψει ένα επίδοξο ληστή από την προσπάθεια να μπει, γιατί είναι πολύ δύσκολο να παρακάμψει κανείς τα κάγκελα. Πρόκειται λοιπόν, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, για ένα σύστημα ασφαλείας ιδανικό για περιπτώσεις όπου περνάς αρκετό χρόνο μακριά από το σπίτι. Οι κάμερες ασφαλείας μπορούν επίσης να αποτρέψουν έναν εγκληματία από την προσπάθεια να διαρρήξει το σπίτι σου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο φόβος του ότι μπορεί να εντοπιστεί το πρόσωπο του από την αστυνομία και έτσι να οδηγηθεί στη σύλληψη, είναι πιο σημαντικός από την όποια ανάγκη που τον οδήγησε να σκεφτεί να προβεί σε διάρρηξη. Και μόνο στη σκέψη ότι οι κινήσεις του καταγράφονται, είναι λογικό για το ληστή να αποφασίσει ότι τελικά δεν αξίζει τον κόπο να σε κάνει στόχο του. Ανάλογη είναι και η δράση της θυροτηλεόρασης. Είναι δύσκολο να ρισκάρει κάποιος να ληστέψει ένα σπίτι, όταν γνωρίζει ότι μπορεί να αναγνωριστεί και να καταλήξει στη φυλακή.

Τι να προσέξω για να λειτουργεί αποτελεσματικά το σύστημα ασφαλείας μου;

Όπως είναι εύκολο να καταλάβεις, το σύστημα ασφαλείας δε μπορεί να σε σώσει από μόνο του, αν δεν το χειριστείς όπως πρέπει. Τι χρειάζεται να προσέξεις λοιπόν για να μείνεις ικανοποιημένος/ -η από το σύστημα ασφαλείας σου; Αν εγκαταστήσεις ένα σύστημα συναγερμού, φρόντισε να έχει πάντα ένα λειτουργικό back-up μπαταρίας, για να μη σταματήσει να λειτουργεί μετά από μια διακοπή ρεύματος. Θα πρέπει να ελέγχεις τη μπαταρία και να φροντίζεις να είναι πάντα σε καλή κατάσταση. Αν τοποθετήσεις πόρτα ασφαλείας, πάντα να φροντίζεις να την κλειδώνεις, και να προσέχεις πολύ τα κλειδιά σου, γιατί η αντικατάσταση τους κοστίζει αρκετά. Οι κάμερες είναι επίσης ένα προϊόν που χρειάζεται συντήρηση, ανάλογα με το είδος και τις προδιαγραφές τους.


Συνεπώς, δεν πρέπει να ξεχνάς τη μέριμνα για τη συντήρηση και τη σωστή χρήση του συστήματος ασφαλείας σου. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι για κάθε αμφιβολία σου, μπορείς να συζητάς με τον επαγγελματία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση. Διάλεξε λοιπόν τον επαγγελματία σου συνετά και με προσοχή, για να έχετε τη σχέση που επιθυμείς και δε χρειάζεται να φοβάσαι πια για την ασφάλεια του σπιτιού σου!

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;
Η καταχώριση ολοκληρώθηκε με επιτυχία!