Πλακάκια Μπάνιου

Βρες τον κατάλληλο επαγγελματία για την τοποθέτηση πλακιδίων στο μπάνιο σου!

Δες τον Οδηγό

Εισαγωγή

Το μπάνιο του σπιτιού σου, είναι ένα δωμάτιο στο οποίο ίσως να μην περνάς πολύ μεγάλο κομμάτι της μέρας σου. Παρόλα αυτά, τείνει να καλύπτει βαθύτερες ανάγκες σου, από αυτές που φαντάζεσαι. Σκέψου το κι έτσι: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ονειρεύεσαι να κάνεις, όταν επιστρέφεις στο σπίτι μετά από μια πολύ κουραστική μέρα; Αν η απάντηση σου είναι “ένα χαλαρωτικό μπάνιο”, ή “ένα αναζωογονητικό ντους”, τότε μάλλον καταλαβαίνεις τι εννοούμε. Πραγματικά, το δωμάτιο του μπάνιου είναι συνήθως το δωμάτιο που εμπιστευόμαστε για τη χαλάρωση και την ψυχική μας ανάταση, πέρα από το προφανές του υπνοδωματίου μας.

Αν, λοιπόν, για σένα το συναίσθημα αυτό είναι πολύ σημαντικό, τότε είναι πιθανό να δίνεις και ιδιαίτερη σημασία στη διακόσμηση και τη διαρρύθμιση του χώρου σου. Είναι ευκολονόητο ότι όσο πιο προσεγμένο και καλοδιατηρημένο είναι το μπάνιο σου, τόσο πιο άνετα μπορείς να νιώθεις για το χρόνο που περνάς εκεί. Για το λόγο αυτό, αξίζει να έχει το γούστο σου και να εκπέμπει τον αέρα της προσωπικότητας σου. Ένα βασικό στοιχείο, γύρω από το οποίο περιστρέφεται η διακόσμηση του μπάνιου, είναι τα πλακάκια. Αυτά περιβάλλουν το δωμάτιο και προσελκύουν τα βλέμματα με το μοναδικό τους τρόπο.

Ποια είναι, όμως, τα ιδανικά πλακάκια μπάνιου για σένα; Πώς θα αξιολογήσεις τη λειτουργικότητα τους και πώς θα τα εφαρμόσεις στα σωστά σημεία; Μήπως χρειάζεσαι μερικές ιδέες για πλακάκια μπάνιου, για να ξεδιαλύνεις τις απορίες σου;

Οι 6 καλύτερες ιδέες για πλακάκια μπάνιου!

#1 Κεραμικά πλακάκια

Πρόκειται για ένα είδος σκληρών δαπέδων, με βιομηχανική κατασκευή. Τα κεραμικά πλακάκια προτιμώνται συχνά για το χώρο του μπάνιου, και ιδιαίτερα για το πάτωμα. Μπορείς να βρεις στην αγορά κεραμικά πλακάκια μπάνιου σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, όπως και διαστάσεων, για να βρεις σίγουρα αυτό που χρειάζεσαι. Αν το επιθυμείς, μπορείς να αναζητήσεις πλακάκια που προσομοιάζουν την όψη άλλων υλικών, όπως του φυσικού ξύλου. Η όψη τους μπορεί να είναι γυαλιστερή, ή ματ, οπότε δε σε περιορίζουν ιδιαίτερα, από άποψη αισθητικής. Από άποψη κόστους, είναι μια αρκετά οικονομική επιλογή, όπως και τα περισσότερα υλικά βιομηχανικής κατασκευής. Αν χρειάζεσαι άλλον ένα λόγο για να προτιμήσεις τα κεραμικά πλακάκια μπάνιου, σκέψου πως έχουν μεγάλη αντοχή στην υγρασία, κάτι που συμβάλει στο να μην είναι ολισθηρά.

#2 Πορσελάνινα πλακάκια

Όπως τα κεραμικά, έτσι και τα πορσελάνινα πλακάκια, ανήκουν στην κατηγορία των σκληρών δαπέδων με βιομηχανική κατασκευή. Η μάζα τους μοιάζει υαλώδης και το χρώμα τους προστίθεται στη μάζα κατά την κατασκευή. Αυτό σημαίνει πως το χρώμα έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο και δύσκολα θα ξεθωριάσει. Ασχέτως με το γεγονός ότι έχουμε στο μυαλό μας την πορσελάνη σαν ένα εύθραυστο και ευαίσθητο υλικό, εντούτοις τα πορσελάνινα πλακάκια έχουν πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα. Από άποψη αισθητικής, τα πορσελάνινα πλακάκια μπάνιου δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλα, ακριβότερα υλικά, καθώς προσδίδουν στο χώρο τον αέρα του εντυπωσιακού και του ξεχωριστού. Τέλος, λόγω του ότι συνήθως τα βρίσκεις σε λευκό χρώμα, μπορούν εύκολα να ταιριάξουν με τα έπιπλα του μπάνιου σου, όποιο στυλ διακόσμησης κι αν ακολουθούν, ενώ καθαρίζονται χωρίς πολλή προσπάθεια.

#3 Μαρμάρινα πλακάκια

Το μάρμαρο είναι ένα φυσικό πέτρωμα, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Η ανθεκτικότητα του είναι πολύ μεγάλη, γι’ αυτό και συνηθίζεται να προτιμάται σαν υλικό κατασκευής για πατώματα σπιτιού. Το χρώμα του επηρεάζεται άμεσα από την περιοχή προέλευσης του και η υφή του είναι σχετικά ολισθηρή. Αυτό σημαίνει πως ίσως δεν είναι η ιδανική επιλογή για το πάτωμα του μπάνιου σου, αλλά αν μιλάμε για ιδέες για πλακάκια μπάνιου στους τοίχους, είναι άριστη επιλογή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι ανάγκες του μαρμάρου σε καθάρισμα είναι ελάχιστες, αν προσέξεις κάποιους βασικούς κανόνες. Φυσικά, το κόστος του είναι αρκετά υψηλό, αλλά η διαχρονικότητα και η πολυτέλεια που προσφέρει απλόχερα στο χώρο, μπορούν να σε αποζημιώσουν.

#4 Ψηφιδωτά πλακάκια

Το λεγόμενο μωσαϊκό, ή αλλιώς, ψηφιδωτά πλακάκια, αναφέρεται σε συνθέσεις από διάφορα υλικά, όπως το μάρμαρο, η πέτρα και το γυαλί. Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει κεραμικά πλακάκια διαφόρων χρωμάτων και σχεδίων. Οι επιλογές σου είναι πραγματικά πάρα πολλές, αφού η ιδέα του μωσαϊκού επιτρέπει να δημιουργήσεις κάτι το ξεχωριστό, που μπορεί να είναι από απλούστατο, έως και τόσο σύνθετο, όσο ένας υπέροχος πίνακας ζωγραφικής. Φυσικά, δε σου προτείνουμε να το παρακάνεις. Είναι καλό οι συνθέσεις να περιλαμβάνουν έως και 3 διαφορετικά χρώματα, για να μην είναι υπερβολικά φανταχτερό. Μην ξεχνάς ότι το δωμάτιο του μπάνιου έχει ρόλο χαλαρωτικό! Το κόστος εξαρτάται από τα υλικά κατασκευής, όπως και την περιπλοκότητα που επιθυμείς να πετύχεις. Όσο για τη συντήρηση, κατανοείς ότι χρειάζεται σχετικά μεγάλη φροντίδα στους αρμούς και καθάρισμα με ενδεδειγμένα καθαριστικά, που είναι σίγουρο πως δε θα καταστρέψουν το χρώμα και την υφή.

#5 Πέτρινα πλακάκια

Η πέτρα είναι ένα φυσικό υλικό από το οποίο σίγουρα δεν έχουμε έλλειψη στη χώρα μας. Ο χρωματισμός της ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και η ανθεκτικότητα της είναι αδιαμφισβήτητη. Η όψη των πέτρινων πλακιδίων είναι ματ και ταιριάζει με το στυλ εναρμόνισης με τη φύση με μια νότα πολυτελείας. Αν, βέβαια, επιθυμείς να έχεις ένα πιο σύνθετο αποτέλεσμα, μπορείς να επιλέξεις μικρού μεγέθους πέτρινα πλακάκια μπάνιου. Με αυτά, μπορείς να κάνεις μια ενδιαφέρουσα σύνθεση βοτσαλωτού πατώματος, κάτι που θα θυμίζει διακοπές σε νησί. Αν υπάρχει ένας λόγος για να έχεις ενστάσεις για τα πέτρινα πλακάκια, είναι το γεγονός ότι εκ φύσεως είναι πιο πορώδη. Αυτό σημαίνει ότι αν δε σφραγιστούν με ειδικά υλικά, θα μαζεύουν σχετικά γρήγορα βρωμιά και θα έχουν ανάγκη από πιο έντονο καθαρισμό. Φυσικά, μπορείς πάντα να προτιμήσεις τα πέτρινα πλακάκια μπάνιου για τους τοίχους και το ντους, αντί για το πάτωμα.

#6 Τσιμεντοπλακάκια

Η κατασκευή των τσιμεντένιων πλακιδίων είναι, πολλές φορές, χειροποίητη και αποτελείται από ένα βασικό στρώμα τσιμέντου, σε συνδυασμό με φυσικό χρωματισμό. Το σχέδιο των πλακιδίων ποικίλει και μπορεί να προσφέρει στο μπάνιο σου απλότητα και κλασικό ύφος, ή περίτεχνο και μοντέρνο ύφος, ανάλογα με τις διαστάσεις και το σχέδιο. Η υφή τους συνηθίζεται να είναι μη- ολισθηρή, αλλά επειδή απορροφούν την υγρασία, συστήνεται να επαλειφθούν με ειδικό βερνίκι. Από τη στιγμή που έχουν περάσει τη διαδικασία αδιαβροχοποίησης, τα τσιμεντοπλακάκια δε θα σου δημιουργούν καθόλου δυσκολίες ως προς τον καθαρισμό τους.

Ποιο είναι το καλύτερο είδος πλακιδίων μπάνιου;

Ως προς την αισθητική:

Η αισθητική είναι προσωπικό θέμα του καθενός. Ο τρόπος που βλέπεις εσύ τα πλακάκια σου, μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το πώς τα βλέπει ένας φιλοξενούμενος σου. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Μπορείς να γνωρίζεις ποιο στυλ δύναται να πρεσβεύσει κάθε σχέδιο για πλακάκια μπάνιου. Ας τα πάρουμε, λοιπόν, με τη σειρά. Τα κεραμικά πλακάκια, όπως ήδη αναφέρθηκε, διατίθενται σε χρώματα και σχέδια τεράστιας ποικιλίας. Μπορούν να παρομοιάσουν την όψη φυσικών υλικών, όπως το ξύλο και ο γρανίτης, χωρίς όμως να κατέχουν τη χαρακτηριστική υφή τους. Συνεπώς, μπορούν να σου προσφέρουν ένα μοντέρνο στυλ με ξεχωριστό χαρακτήρα. Τα πορσελάνινα πλακάκια έχουν συνήθως λευκό χρώμα και γυαλιστερή όψη. Σου δίνουν τη δυνατότητα να τα συνδυάσεις αρμονικά με τα περισσότερα χρώματα επίπλων και τοίχων του μπάνιου, ενώ είναι ιδανική επιλογή, αν θέλεις να έχεις ένα κατάλευκο μπάνιο. Τα μαρμάρινα πλακάκια προσφέρουν τον αέρα του κλασικού αρχοντικού και πάντα εντυπωσιάζουν. Είναι διαχρονικά και έχουν μια πανέμορφη γυαλιστερή όψη, που αν συντηρηθεί σωστά, παραμένει άθικτη σε βάθος χρόνων. Σε ό, τι αφορά τα ψηφιδωτά πλακάκια, ή αλλιώς μωσαϊκό, το στυλ που μπορείς να πετύχεις εξαρτάται από τα χρώματα και τα σχέδια που θα επιλέξεις. Η ελευθερία κινήσεων είναι η μέγιστη και μπορείς να εκφράσεις τη δημιουργικότητα σου, φτιάχνοντας ένα μπάνιο κλασικό, επιβλητικό, μοντέρνο, ή όπως αλλιώς το θέλεις. Τα πέτρινα πλακάκια είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Αποτελούν την ιδανική επιλογή, αν θέλεις το μπάνιο σου να μοιάζει απλό, αλλά καλοδουλεμένο και κοντά στη φύση. Επίσης, μπορούν να υποστηρίξουν με ευκολία το ρουστίκ στυλ διακόσμησης, όταν έχουν αποχρώσεις του καφέ. Τέλος, τα τσιμεντοπλακάκια μπορούν επίσης να υποστηρίξουν το ρουστίκ στυλ, ανάλογα με την απόχρωση τους. Παρόλα αυτά, θεωρούνται και ως βασική επιλογή για το βιομηχανικό στυλ διακόσμησης, ενώ ταιριάζουν όμορφα και με το μινιμαλιστικό στυλ. Τώρα που γνωρίζεις όλα αυτά, μπορείς να δημιουργήσεις το κατάλληλο στυλ, ανάλογα με την προαίρεση σου.

Ως προς την ευκολία συντήρησης:

Όπως είναι φυσικό, κάθε υλικό έχει ξεχωριστές ανάγκες, για να μπορεί να διατηρεί άθικτο το χρώμα και την υφή του με το πέρασμα του χρόνου. Το δικό σου καθήκον είναι να σέβεσαι τους κανόνες για τη συντήρηση του, ώστε να το χαίρεσαι για πολλά χρόνια. Τα κεραμικά και τα πορσελάνινα πλακάκια μπάνιου είναι ίσως εκείνα που θα σε δυσκολέψουν λιγότερο στη συντήρηση. Ο καθαρισμός τους γίνεται με συνηθισμένο σφουγγάρισμα με νερό και αλκαλικά καθαριστικά που βρίσκεις στο super market. Όσο για τους δύσκολους λεκέδες, συνήθως επαρκεί να τα τρίψεις με ένα συρματάκι και κάποιο πιο ισχυρό καθαριστικό. Από την άλλη πλευρά, τα τσιμεντένια πλακάκια δε θα σε δυσκολέψουν στον καθημερινό καθαρισμό, αλλά χρειάζονται επάλειψη με ειδικό βερνίκι περίπου μια φορά το χρόνο, ώστε να είναι αδιάβροχα. Τα πέτρινα πλακάκια, με τη σειρά τους, έχουν επίσης ανάγκη για σφράγισμα, ώστε να μη συγκεντρώνουν βρωμιά. Επίσης, ο καθαρισμός τους ενδέχεται να χρειάζεται λίγη παραπάνω επιμονή και αρκετό τρίψιμο. Αλλά τη μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται τα μαρμάρινα πλακάκια. Προκειμένου να διατηρήσουν τη φυσική γυαλάδα τους, τα μαρμάρινα πλακάκια χρειάζονται καθάρισμα με καθαριστικά που έχουν ουδέτερο pH, όπως το πράσινο σαπούνι. Επίσης, είναι ανάγκη να μην έρχονται σε επαφή με όξινα καθαριστικά, όπως το ξύδι. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να παρουσιάζουν μια εικόνα μεγαλοπρέπειας και πολυτέλειας για πάρα πολλά χρόνια.

Ως προς το κόστος αγοράς:

Όσον αφορά στο θέμα του κόστους, έχει μεγάλη σημασία ο προμηθευτής που θα επιλέξεις, αλλά και η ποιότητα των υλικών. Συνεπώς, κάθε τιμή που μπορεί να δεις, είναι απλώς ενδεικτική. Ενδεικτικά, λοιπόν, έχε υπόψιν σου ότι τα φυσικά υλικά κοστίζουν περισσότερο από τα βιομηχανικά. Συνεπώς, τα πλακάκια που θα σου κοστίσουν περισσότερο, είναι τα μαρμάρινα. Ομοίως, μια σύνθεση μωσαϊκού από μάρμαρο θα έχει αρκετά μεγάλο κόστος, σε αντίθεση με μια σύνθεση μωσαϊκού με βάση την πέτρα. Τα πέτρινα και τα τσιμεντένια πλακάκια είναι πιθανό να έχουν ένα μέσο κόστος κατασκευής και τοποθέτησης. Αναφορικά με τα πορσελάνινα και τα κεραμικά πλακάκια, μπορείς να αναμένεις σχετικά χαμηλό κόστος, το οποίο επηρεάζεται, φυσικά, και από τον επαγγελματία που θα αναλάβει την τοποθέτηση.

Ως προς την αντι- ολισθητική ικανότητα:

Ένα βασικό προσόν που πρέπει να προσφέρουν τα πλακάκια μπάνιου, είναι η αντι- ολισθητική ιδιότητα. Το μπάνιο είναι το κατεξοχήν δωμάτιο που προσβάλλεται από υγρασία και δέχεται μεγάλες ποσότητες νερού στις επιφάνειες του. Ποιο υλικό θα σου προσφέρει προστασία από ατυχήματα, λοιπόν; Σαν γενικό κανόνα, αναλογίσου ότι τα ματ πλακάκια τείνουν να γλιστρούν λιγότερο. Συνεπώς, τα κεραμικά και τα τσιμεντένια πλακάκια, μπορούν να εξασφαλίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την προστασία σου και την προστασία των αγαπημένων σου προσώπων. Τα ψηφιδωτά πατώματα, από την άλλη πλευρά, θα σου προσφέρουν τις ιδιότητες των υλικών κατασκευής τους. Συνεπώς, αν φτιάξεις το μωσαϊκό σου με βάση το μάρμαρο, είναι πιθανό το πάτωμα να είναι πιο ολισθηρό, σε σχέση με το μωσαϊκό με βάση τα κεραμικά πλακάκια. Τα πέτρινα πλακάκια είναι μια αρκετά ασφαλής επιλογή, αρκεί να έχουν περαστεί με ειδικό βερνίκι. Τέλος, τα μαρμάρινα και τα πορσελάνινα πλακάκια, λόγω του ότι συγκαταλέγονται στα γυαλιστερά πλακάκια, είναι προτιμώτερο να τοποθετούνται στους τοίχους του μπάνιου, αντί για τα πατώματα.

Ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία εφαρμογής των πλακιδίων μπάνιου;

Στο πάτωμα

 

Το πάτωμα είναι, όπως φαντάζεσαι, το κλασικότερο σημείο εφαρμογής για τα πλακάκια μπάνιου. Η πλειοψηφία των ιδεών για πλακάκια μπάνιου που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι κατάλληλες για το πάτωμα. Το κυρίως κριτήριο που χρησιμοποιούμε για να κρίνουμε την καταλληλότητα πλακιδίων για το πάτωμα, είναι η αντιολησθητική ικανότητα των υλικών τους. Συνεπώς, οι καταλληλότερες επιλογές για το πάτωμα είναι τα κεραμικά, τα πέτρινα και τα τσιμεντένια πλακάκια. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι κατάλληλα και τα ψηφιδωτά πλακάκια, αρκεί να μην έχουν ως βασικό υλικό το φυσικό μάρμαρο.

Στο ντους

 

Η ντουζιέρα του μπάνιου σου, είναι ένα σημείο στο οποίο μπορείς να εμπιστευθείς περισσότερα υλικά και να δείξεις περισσότερη δημιουργικότητα. Επένδυσε τη ντουζιέρα σου με γνώμονα την αισθητική που θέλεις να πετύχεις και τίποτα δε μπορεί να πάει στραβά. Όλα τα υλικά που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να εξυπηρετήσουν το σκοπό σου από λειτουργικής απόψεως. Ωστόσο, αν θέλεις να πετύχεις ένα πολυτελές και ξεχωριστό στυλ, μπορείς να κατευθυνθείς προς την πλευρά του μαρμάρου και της φυσικής πέτρας. Τα υλικά αυτά θα προσφέρουν στη ντουζιέρα υφή που θα σου μείνει αξέχαστη, όπως και σε όποιο άλλο μέλος της οικογένειας κάνει μπάνιο στη ντουζιέρα του σπιτιού. Αν πάλι θέλεις η ντουζιέρα να ταιριάζει με τα λευκά είδη υγιεινής σου, ίσως να σου ταίριαζε περισσότερο το πορσελάνινο πλακάκι. Αν όμως επιθυμείς να δεις κάτι εντελώς ξεχωριστό, που θα γεμίσει το μπάνιο με φως, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο του ψηφιδωτού με γυαλί! Επένδυσε τη ντουζιέρα με γυάλινες ψηφίδες σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, και θα δεις μια παράσταση φωτός που θα σε μαγέψει.

Στους τοίχους

 

Είτε πρόκειται για όλους τους τοίχους του μπάνιου, είτε μόνο για έναν τοίχο, τα πλακάκια μπορούν να αναδείξουν μοναδικά την ομορφιά του χώρου. Επίσης, τα πλακάκια μπάνιου παρουσιάζουν οφέλη και από λειτουργικής απόψεως. Με άλλα λόγια, τα πλακάκια έχουν μεγαλύτερη αντοχή στην υγρασία, σε σχέση με έναν παραδοσιακό τοίχο. Το αποτέλεσμα είναι πως οι φθορές στο μπάνιο ελαχιστοποιούνται και νιώθεις μεγαλύτερη ξεγνοιασιά. Επίσης, με πλακάκια μπορείς να μεταμορφώσεις μια συνηθισμένη γωνία σε ένα έργο τέχνης. Για παράδειγμα, αν επενδύσεις το χώρο γύρω από τον καθρέφτη του μπάνιου με πλακάκια σε περίτεχνα σχέδια, δε θα ξαναδείς τον καθρέφτη σου σαν ένα απλό χρηστικό αντικείμενο ποτέ ξανά.

Θέλεις να τοποθετήσεις τα τέλεια πλακάκια μπάνιου στο σπίτι σου, χωρίς ανησυχίες για το αποτέλεσμα; Πάρε προσφορές από τους αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας, σύγκρινε τα επαγγελματικά τους προφίλ και διάλεξε εκείνη που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου!

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;
Η καταχώριση ολοκληρώθηκε με επιτυχία!