Οδηγός Μετακόμισης

Μάθε ό,τι χρειάζεσαι πριν επιλέξεις τον κατάλληλο επαγγελματία για τη μετακόμιση στο νέο σου σπίτι!

Δες τον Οδηγό

Πριν μετακομίσεις...

Έφτασε η στιγμή να αποχωριστείς το πατρικό σου σπίτι, να απολαύσεις ή να πεις αντίο στη φοιτητική σου ζωή ή νιώθεις ότι πρέπει να αναζητήσεις κάτι καινούργιο; Όποιος και αν είναι ο λόγος που αποφάσισες να μετακομίσεις, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε! Ανακάλυψε τις καλύτερες συμβουλές για μετακόμιση σε έναν οδηγό που τα έχει όλα!

Μετά από εβδομάδες ή και μήνες αναζήτησης, ατελείωτων ραντεβού και αρκετού άγχους, επιτέλους βρήκες το νέο σου σπίτι. Τώρα ήρθε η στιγμή να βρεις και το συνεργείο που θα αναλάβει να κάνει την εγκατάσταση στην καινούργια σου φωλιά να μοιάζει με παιχνίδι! Πώς θα επιλέξεις συνεργείο και ποια κριτήρια θα σε οδηγήσουν στη σωστή απόφαση;

Από μία απλή μεταφορά ορισμένων επίπλων μέχρι τη μετακίνηση ολόκληρης της ζωής σου σε κούτες, γνωρίζουμε ότι μία μετακόμιση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να σκεφτείς προτού καταλήξεις στην επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου που θα αναλάβει τη μετακόμιση του. Μην ξεχνάς ότι για μερικές ώρες θα του εμπιστευθείς ορισμένα από τα πιο πολύτιμα σου αντικείμενα, τόσο σε χρηματική όσο και σε συναισθηματική αξία.

Η πρώτη συμβουλή για μία επιτυχημένη μετακόμιση είναι να αποφασίσεις αρχικά ποιος θα αναλάβει το πακετάρισμα όλων των πραγμάτων. Εσύ ή το συνεργείο μετακόμισης; Η συσκευασία, ίσως σε δυσκολέψει λίγο, όμως, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε. Ετοιμάσαμε μία λίστα με όλα τα υλικά που πρέπει να προμηθευτείς για να συσκευάσεις με επιτυχία όλα σου τα υπάρχοντα.

Τι θα χρειαστείς για να συσκευάσεις τα πράγματα σου;

1. Ρολό Περιτυλίγματος

Θέλεις να μεταφέρεις το αγαπημένο σου βάζο, το κηροπήγιο της γιαγιάς σου ή τον καθρέφτη του μπάνιου σου; Τότε, εκτός από κούτες μετακόμισης, σίγουρα θα χρειαστείς και ρολό περιτυλίγματος. Το ρολό κατασκευάζεται από διογκωμένο πολυαιθυλένιο και προορίζεται ακριβώς για την προστασία εύθραυστων αντικειμένων από γρατσουνιές αλλά και σπασίματα. Το κόστος του εξαρτάται από τα μέτρα του, επομένως, μπορείς να διαλέξεις το κατάλληλο για τις προδιαγραφές της μετακόμισης σου ανάμεσα σε μία ευρεία γκάμα επιλογών.

2. Ρολό ή Φύλλα Οντουλέ

Το ειδικό χαρτόνι οντουλέ είναι απολύτως απαραίτητο αν θέλεις να μεταφέρεις μαζικά εύθραυστα αντικείμενα, όπως σερβίτσια και ποτήρια. Μπορείς να το αγοράσεις είτε με το μέτρο σε μορφή ρολού είτε σε έτοιμα φύλλα, ώστε να μην χρειαστεί να χάσεις πολύτιμο χρόνο στη χαρτοκοπτική. Χρησιμοποίησε τα φύλλα για να διαχωρίσεις τα πιάτα. Έτσι δεν θα εφάπτονται ούτε θα ανησυχείς μήπως σπάσουν κατά τη μεταφορά.

3. Φιλμ Αεροπλαστ

Το αεροπλαστ είναι εκείνο το φανταστικό πλαστικό περιτύλιγμα με τις φυσαλίδες που λατρεύεις να σπας μία - μία. Εκτός από εκτόνωση το αεροπλαστ προσφέρει κορυφαία προστασία στα εύθραυστα και πολύτιμα αντικείμενα σου. Αν θέλεις να είσαι 100% βέβαιος/-α ότι τα περιουσιακά σου στοιχεία δεν θα υποφέρουν από εκδορές, κραδασμούς ή χτυπήματα μέσα στις κούτες μετακόμισης, μην παραλείψεις να τα τυλίξεις με αυτό. Επίσης, είναι το ιδανικό υλικό για το πακετάρισμα των ηλεκτρικών σου συσκευών. Εκτός των άλλων το διαφανές φιλμ αεροπλαστ σου επιτρέπει να δεις τι υπάρχει στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να ψάχνεις όλες τις συσκευασίες για να δεις τι έχουν μέσα. Προστασία και εύκολη αναζήτηση; Δύο σε ένα!

4. Μηχανή Συσκευασίας & Ταινίες

Πώς θα κλείσεις τις κούτες σου χωρίς ταινίες και ειδική μηχανή συσκευασίας; Αν σκέφτεσαι να κόβεις τις ταινίες με το ψαλίδι, πιθανότατα θα χρειαστεί να αναθεωρήσεις. Το κλείσιμο των συσκευασιών θα ολοκληρωθεί στο μισό χρόνο, αν επιλέξεις μία μηχανή με λάμα κοπής και πρακτική λαβή. Όλες οι κούτες θα κλείσουν με ευκολία και ασφάλεια, χωρίς ατέλειες και “προβληματικά” σημεία.

5. Χαρτοκιβώτια για πακετάρισμα

Στην αγορά μπορείς να βρεις εύκολα τουλάχιστον δέκα διαφορετικές διαστάσεις χαρτοκιβωτίων. Μπορείς ακόμα και να ζητήσεις την κατασκευή μία κούτας μετακόμισης στις διαστάσεις που εσύ επιθυμείς. Αφού επιλέξεις τις κατάλληλες διαστάσεις, θα φτάσει η στιγμή να συσκευάσεις τα πράγματα σου. Τοποθέτησε τα πιο βαριά αντικείμενα στο κάτω μέρος κάθε κούτας, χωρίς να την παραγεμίσεις. Συμπλήρωσε τα κενά με ελαφρύτερα αντικείμενα, μέχρι εκείνο το σημείο που η κούτα κλείνει, παραμένοντας επίπεδη. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσεις ζημιά στο περιεχόμενο της. Σφράγισε την με ταινία, χρησιμοποιώντας την μηχανή συσκευασίας και συνέχισε να πακετάρεις!

Τι πρέπει να σκεφτείς προτού μετακομίσεις;

Διαθέσιμος Προϋπολογισμός

Αφήσαμε μία από τις βασικότερες παραμέτρους για το τέλος. Είναι πολύ σημαντικό να πάρεις προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες και να ορίσεις τον προϋπολογισμό της μετακόμισης σου για να κάνεις την καλύτερη επιλογή. Προσπάθησε να αποφύγεις εξωπραγματικές λύσεις και υπερβολικά οικονομικές προσφορές διότι είναι πολύ πιθανό να σου στοιχίσουν πολύ ακριβά. Συμβουλεύσου τις αξιολογήσεις προηγούμενων πελατών που έχουν ήδη εμπιστευθεί κάθε επαγγελματία και διάλεξε τον καλύτερο για τις προδιαγραφές της μετακόμισης σου. Σκέφτεσαι να αναλάβεις μόνος/-η σου τη συσκευασία; Δες τι θα χρειαστείς εκτός από κούτες για μετακόμιση!

Απόσταση μετακόμισης

Φυσικά δεν είναι το ίδιο να αλλάζεις γειτονιά, με το να αλλάζεις πόλη ή ακόμα και χώρα. Η απόσταση παίζει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση μίας μετακόμισης και την επιλογή του κατάλληλου συνεργείου. Επίσης, επηρεάζει όλα τα ανωτέρω βήματα καθότι σε περίπτωση μεγάλης απόστασης το πακετάρισμα σίγουρα δεν θα μπορείς να το κάνεις μόνος/-η σου. Ακόμη ένα σημείο που πρέπει να σκεφτείς είναι ο όροφος, αν μένεις σε πολυκατοικία και η δυνατότητα μεταφοράς των επίπλων εσωτερικά. Αν δεν υπάρχει, η μεταφορά των επίπλων και άλλων αντικειμένων μεγάλου μεγέθους θα πρέπει να γίνει με γερανό από το μπαλκόνι.

Πακετάρισμα Μετακόμισης

Θέλεις να πακετάρεις μόνος/-η σου τα πράγματα σου ή θα αφήσεις τη δύσκολη δουλειά για το συνεργείο; Θα αποσυναρμολογήσεις εσύ τα έπιπλα για να μεταφερθούν στο νέο σου σπίτι; Στη συνέχεια ποιος θα τα συναρμολογήσει; Ένα εξειδικευμένο συνεργείο μετακόμισης μπορεί να σε επισκεφθεί στο χώρο σου για να πακετάρει όλα τα αντικείμενα σε κούτες ή ειδικές συσκευασίες. Η διαδικασία γίνεται ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη αφού σε κάθε κούτα μετακόμισης τοποθετούνται ετικέτες που επεξηγούν το περιεχόμενο της, τον προορισμό, το χώρο από όπου προήλθε αλλά και το δωμάτιο που θα τοποθετηθεί.

Λίστα μετακόμισης

Το επόμενο βήμα για να μετακομίσεις, χωρίς απρόοπτα, είναι να ετοιμάσεις μία λίστα, καταγράφοντας όλα τα αντικείμενα που θα σε ακολουθήσουν στο νέο σου ξεκίνημα. Έχεις πολλά εύθραυστα αντικείμενα ή οικιακές συσκευές και έπιπλα μεγάλου μεγέθους που θα χρειαστούν ειδική μεταχείριση; Αναφέροντας τη λίστα σε κάθε μεταφορέα θα τον βοηθήσεις να διαμορφώσει μία εκτίμηση για το κόστος, η οποία θα βρίσκεται εξαιρετικά κοντά, αν όχι ακριβώς επάνω, στο ποσό που τελικά θα κληθείς να πληρώσεις.

Αριθμός των μεταφερόμενων αντικειμένων

Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να σκεφτείς προτού μετακομίσεις είναι ο αριθμός των αντικειμένων που θα χρειαστεί να μεταφέρεις στο νέο σου σπίτι. Προτού αρχίσεις να ψάχνεις συνεργείο για τη μετακόμιση σου θα πρέπει να έχεις μία εικόνα για το βεληνεκές της. Η μεταφορά δύο οικιακών συσκευών ή ενός καναπέ διαφέρει σημαντικά από το πακετάρισμα ενός ολόκληρου σπιτιού. Έτσι θα μπορείς να γνωρίζεις με μεγαλύτερη σιγουριά ποιο θα είναι το πραγματικό κόστος της μετακόμισης.

10 συμβουλές για μία εύκολη μετακόμιση!

1. Ετοίμασε μία ολοκληρωμένη λίστα απογραφής

Μία μετακόμιση, χωρίς λίστα απογραφής, σίγουρα θα σου δημιουργήσει σύγχυση και αναστάτωση. Για ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση μπορείς να καταγράψεις σε ποιο δωμάτιο ήταν κάθε αντικείμενο αλλά και πού θα τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς. Έτσι αφενός θα έχεις πλήρη έλεγχο επάνω σε όλα τα περιουσιακά σου στοιχεία -από το σημαντικότερο μέχρι εκείνο που αγνοούσες την ύπαρξη του- και αφετέρου θα βοηθήσεις το συνεργείο να υπολογίσεις το μέγεθος και τις προδιαγραφές της μετακόμισης σου.
 

2. Ετοίμασε μία λίστα εργασιών μετακόμισης 

Θέλεις να μετακομίσεις “μ’ ένα πόνο”; Μία από τις καλύτερες συμβουλές για να το καταφέρεις είναι να καταγράψεις σε μία λίστα όλες τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσεις προτού αποχωριστείς το παλιό σου σπίτι. Μπορείς να γλιτώσεις ακόμα περισσότερο κόπο και χρόνο! Χώρισε τις εργασίες σε 3 κατηγορίες: σε αυτές που πρέπει να γίνουν πριν, κατά τη διάρκεια και αφού μετακομίσεις στο καινούργιο σου σπίτι. Μόλις τελειώνεις μία εργασία θα τη σβήνεις από τη λίστα σου ώστε να γνωρίζεις ακριβώς “πού βρίσκεσαι”. 
 

3. Προμηθεύσου με αρκετά υλικά συσκευασίας 

Αν αποφάσισες ότι θα αναλάβεις εσύ το βάρος του πακεταρίσματος θα πρέπει να έχεις κάτι πολύ βασικό στο μυαλό σου, ό,τι δεν θυμάσαι, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Είναι απίθανο το πόσα πολλά πράγματα κρύβονται μέσα στα ντουλάπια σου που ούτε ήξερες πού κρύβονταν! Αν δεν θέλεις να τα αφήσεις πίσω σου πάρε πολλές παραπάνω κούτες απ’ αυτές που υπολογίζεις ότι θα χρειαστείς. Σε συμβουλεύουμε να μην δείξεις συγκράτηση στα υλικά συσκευασίας γιατί θα τρέχεις τελευταία στιγμή να χωρέσεις τα πράγματα σου σε σακούλες Supermarket. 

4. Σιχαίνεσαι το σίδερο; Αγόρασε Χαρτοκιβώτια Ντουλάπες

Ψάχνεις συμβουλές για μία εύκολη μετακόμιση που θα σε απαλλάξουν από μπελάδες και περιττές εργασίες; Αντί να στοιβάξεις τα ρούχα σου σε κούτες ή να τα στριμώξεις σε μία μεγάλη σακούλα, τσαλακώνοντας τα, μπορείς να αγοράσεις μία υπερσύγχρονη κούτα- ντουλάπα. Πιθανότατα θα κοστίσει λίγο παραπάνω από μία απλή κούτα μετακόμισης, αλλά θα σε γλιτώσει από όλο το σιδέρωμα μετά την εγκατάσταση στο νέο σου σπίτι. Κρεμάς τα ρούχα σου, όπως ακριβώς ήταν στη ντουλάπα και τελείωσες! 
 

5. Τακτοποίησε όλες τις εκκρεμότητες 

Σίγουρα δεν θα θέλεις να χάνεις την αλληλογραφία ή τους λογαριασμούς σου, μόλις μεταφερθείς στο νέο σου σπίτι. Για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως σε συμβουλεύουμε να κάνεις όλες τις απαραίτητες ενέργειες αρκετό καιρό πριν μετακομίσεις. Ενημέρωσε όλους τους αρμόδιους φορείς για τη νέα σου διεύθυνση και ξεκίνησε από νωρίς τις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για τη μεταφορά όλων των παροχών από το παλιό στο νέο σου σπίτι. Σκέψου πόσες ημέρες θα άντεχες χωρίς τηλέφωνο, Internet ή ρεύμα; 

6. Πέταξε ότι δεν χρειάζεσαι από τα παλιά σου πράγματα

Ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν πετούν ποτέ τίποτα; Ρούχα που έχεις να φορέσεις μία πενταετία, συσκευές που είναι στα τελευταία τους και σπασμένα αντικείμενα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμπεριληφθούν στις κούτες μετακόμισης. Πριν αρχίσεις, λοιπόν, να συσκευάζεις τη ζωή σου σε χαρτοκιβώτια βεβαιώσου πως ότι θα βάλεις μέσα θέλεις πραγματικά να σε ακολουθήσει στο νέο σου σπίτι. Ένα ξεκαθάρισμα, εκτός του ότι θα σε ξεκουράσει μακροπρόθεσμα θα σε απαλλάξει από περιττά έξοδα, τόσο στη συσκευασία όσο και στη μεταφορά. 

7. Βάλε τα είδη πρώτης ανάγκης σε ένα μικρό βαλιτσάκι 

Μια συμβουλή μετακόμισης που πρέπει να ακολουθήσεις είναι η προετοιμασία μίας μικρής βαλίτσας με τα είδη πρώτης ανάγκης. Όσο αισιόδοξος/-η και αν είσαι ότι η μετακόμιση δεν θα πάρει περισσότερες από μερικές ώρες σίγουρα δεν θα θέλεις να ψάχνεις τελευταία στιγμή ένα ρούχο να βάλεις, το αφρόλουτρο ή την οδοντόβουρτσα σου. Μέσα στο χάος της αλλαγής και τις ατελείωτες κούτες, ίσως χρειαστείς και ένα παυσίπονο. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις ό,τι μπορεί να χρειαστείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πάρε το βαλιτσάκι σου και τοποθέτησε το σε κάποιο εμφανές σημείο στο νέο σου σπίτι. 

8. Βάλε σημάδια και ετικέτες στις κούτες

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να προμηθευτείς με αρκετές ετικέτες - αυτοκόλλητα και δύο ή τρεις χοντρούς μαρκαδόρους. Γράψε συνοπτικά στην ετικέτα της κούτας το περιεχόμενο της, το δωμάτιο ή ακόμα και το συγκεκριμένο ντουλάπι όπου θα ήθελες να μπει κάθε τι. Αυτό θα σε γλιτώσει από αρκετό πολύτιμο χρόνο και κούραση! Μην ξεχάσεις να μαρκάρεις κούτες που περιέχουν εύθραυστα αντικείμενα ή έχουν ειδικές ανάγκες μεταφοράς και μεταχείρισης. 

9. Δώσε σημασία σε όλες τις λεπτομέρειες

Ο σημαντικότερος λόγος που δημιουργείται άγχος και αναστάτωση σε μία μετακόμιση είναι η ασάφεια και η έλλειψη προνοητικότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το συνεργείο να ολοκληρώσει με επιτυχία τη μεταφορά είναι να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες. Τρία εκατοστά ίσως να μοιάζουν ελάχιστα αλλά μπορεί να είναι ο λόγος που ο καναπές σου δεν χωρά από την πόρτα. Τότε θα χρειαστείς γερανό, αν μένεις σε πολυκατοικία, ώστε να περάσει από το μπαλκόνι. Αν δεν θέλεις να βρεθείς εξ απροόπτου θα πρέπει να είσαι προσεκτικός/-η στις μετρήσεις και σαφής απέναντι στο συνεργείο μετακόμισης. 

10. Ξεκίνησε με τα απολύτως απαραίτητα

Ένα βασικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε μία μετακόμιση είναι ότι δεν ακολουθούν μία λογική σειρά στο ξεπακετάρισμα. Πρώτα πρέπει να τοποθετηθούν στο χώρο τα κεντρικά έπιπλα και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα. Φαντάσου να έχεις αδειάσει όλα τα μαξιλάρια από τις κούτες και να μην έχεις καναπέ για να τα τοποθετήσεις. Τακτοποίησε πρώτα όλα τα μεγάλα αντικείμενα στους κατάλληλους χώρους και στη συνέχεια προχώρησε στις λεπτομέρειες.

Ψάχνεις ένα αξιολογημένο συνεργείο μετακόμισης που θα μπορείς να εμπιστευθείς για να μεταφέρει με ασφάλεια όλο σου το σπίτι στο νέο του χώρο; Πάρε προσφορές από τους έμπειρους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας, διάλεξε εκείνη που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου και κάνε τη μετακόμιση σου να μοιάζει με παιχνίδι! 

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;
Η καταχώριση ολοκληρώθηκε με επιτυχία!