Ποιο είναι το καλύτερο κλιματιστικό για το χώρο σου;

Βρες άμεσα τον κατάλληλο επαγγελματία για την τοποθέτηση, συντήρηση ή επισκευή του κλιματιστικού σου!

Δες τον Οδηγό

Εισαγωγή

Τι κλιματιστικό να πάρω για το σπίτι μου; Αν θέλεις να μάθεις ποια είναι η σωστή απάντηση, βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος. Ετοιμάσαμε έναν πλήρως ενημερωμένο οδηγό για να σου λύσουμε κάθε απορία αλλά και να σε βοηθήσουμε να διατηρήσεις τη συσκευή σου σαν καινούργια για χρόνια! Σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους ψυκτικούς της πλατφόρμας μας, σου παρουσιάζουμε τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζεις ώστε να κάνεις την καλύτερη επιλογή κλιματιστικού για το χώρο σου!

Η επιλογή και εγκατάσταση κλιματιστικού σε ένα νέο χώρο είναι σε γενικά πλαίσια μια αρκετά απλή διαδικασία. Όπως όλες οι εργασίες, όμως, κρύβει και αυτή τα δικά της μυστικά ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Προτού αποφασίσεις ποιο μοντέλο κλιματιστικού θα εγκαταστήσεις στο δωμάτιο σου θα πρέπει να κάνεις μία μικρή έρευνα αγοράς ώστε να βεβαιωθείς ότι επιλέγοντας τη σωστή συσκευή θα εκμεταλλευτείς στο μέγιστο την απόδοση της. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την παραπάνω επιλογή.

Πώς θα επιλέξεις κλιματιστικό για το χώρο σου;

Θόρυβος της εσωτερικής μονάδας

Σίγουρα θυμάσαι τον ενοχλητικό θόρυβο των παλιών συμβατικών μοντέλων στα air condition. Σε αντίθεση, τα σύγχρονα κλιματιστικά Inverter δεν παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα, ειδικά σε μεγάλο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, που αποζητάς την απόλυτη ησυχία, θα πρέπει να εξετάσεις οπωσδήποτε αυτή την παράμετρο.

Αν, λοιπόν, ο ήχος επηρεάζει σημαντικά την απάντηση στο ερώτημα “Τι κλιματιστικό να πάρω; “ τότε δες την ένδειξη DB. Ο δείκτης θορύβου (Db) σε ενημερώνει ακριβώς για αυτόν τον παράγοντα ώστε να αποφύγεις τον χειρότερό σου εφιάλτη. Όλοι οι κατασκευαστές αναγράφουν τα Decibel του κλιματιστικού τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική μονάδα. Όσο μικρότερη είναι η αναγραφόμενη τιμή τόσο πιο αθόρυβο είναι το κλιματιστικό. Προτίμησε κλιματιστικά με δείκτη θορύβου ίσο ή μικρότερο από 21 Db αν δεν θες να διαπραγματευτείς το ήσυχο περιβάλλον του σπιτιού σου.

Ενεργειακή Κλάση του κλιματιστικού

Σημαντικός παράγοντας που δεν αφορά μόνο στην αγορά των κλιματιστικών, αλλά γενικά των ηλεκτρικών συσκευών, είναι η ενεργειακή κλάση. Κάθε ηλεκτρική συσκευή φέρει ειδική ενεργειακή ετικέτα με την κλάση στην οποία ανήκει, ύστερα από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορείς να ενημερωθείς για την ενεργειακή κλάση μίας συσκευής κοιτώντας τους συντελεστές SEER (Seasonal energy effiency ratio) για την ψύξη και SCOP (Seasonal coefficient of performance) για τη θέρμανση. Βάσει των συντελεστών αυτών, οι ηλεκτρικές συσκευές κατατάσσονται σε κλάσεις από το A+++ έως το G. Όσο πιο υψηλός είναι ο βαθμός απόδοσης μίας συσκευής και συνεπώς η κλάση της, τόσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αγοράζοντας μία συσκευή μεγαλύτερης κλάσης θα μειώσεις τα έξοδα του σπιτιού σου για θέρμανση και ψύξη.

Πιστοποίηση Eurovent

Για να βεβαιωθείς ότι το κλιματιστικό σου θα λειτουργεί βάσει των προδιαγραφών σχεδιασμού, φρόντισε να ελέγξεις αν διαθέτει πιστοποίηση Eurovent. Η Eurovent είναι ένας ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός φορέας, ο οποίος αναλαμβάνει την πιστοποίηση των αποδόσεων αλλά και των τεχνικών χαρακτηριστικών των κλιματιστικών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Με αυτό τον τρόπο, δεν θα υπάρξουν απρόοπτα και αποκλίσεις στην απόδοση και παράλληλα θα καταναλώνεις όση ενέργεια είχες υπολογίσει εκ των προτέρων.

Εμβαδόν του χώρου

Αρχικά, είναι βασικό να γνωρίζεις την επιφάνεια του χώρου, τα τετραγωνικά δηλαδή του διαμερίσματος ή του δωματίου που θέλεις να “καλύψεις”. Το σημείο που θα σε βοηθήσει για την επιλογή του μηχανήματος, αφορά την ισχύ του και αποτυπώνεται στην ένδειξη BTU/h ή KW/h. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος σου τόσο υψηλότερη πρέπει να είναι και η απόδοση του κλιματιστικού που θα διαλέξεις.

Δεν έχει σημασία αν επιλέξεις το καλύτερο και το πιο δημοφιλές μηχάνημα της αγοράς. Σημασία έχει να ταιριάζει και να συμβαδίζει με την δυναμική του χώρου που θέλεις να καλύψει.

Τι περιλαμβάνει η σωστή τοποθέτηση ενός κλιματιστικού;

Σύνδεση σωληνώσεων και έλεγχος

Ένα τελευταίο σημείο που πρέπει να λάβεις υπόψη για μία αποτελεσματική εγκατάσταση κλιματιστικού, είναι η σύνδεση των ψυκτικών σωληνώσεων και των σωληνώσεων αποχέτευσης. Οι ψυκτικές σωληνώσεις θα πρέπει να μονωθούν κάθε μία ξεχωριστά με ταινία PVC και να υποβληθούν σε διαδικασία κενού ώστε να αφαιρεθεί η υγρασία από το εσωτερικό τους. Επίσης, είναι καλό οι αλλαγές πορείας να γίνονται με μεγάλο κύκλο στροφής για να αποφευχθούν τα τσακίσματα και οι απότομες αλλαγές. Οι σωληνώσεις αποχετεύσεων θα πρέπει να κατασκευαστούν από πλαστικό υλικό και να καταλήγει σε χώμα ή στο σιφόνι του μπαλκονιού ώστε να μην βρεθείς με δυσάρεστες οσμές ή συγκεντρώσεις νερού. Τέλος, μια σωστή εγκατάσταση κλιματιστικού ολοκληρώνεται με τον έλεγχο στεγανότητας και της δοκιμής της αποχέτευσης των συμπυκνωμάτων. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να υπογράψεις το φύλλο εγκατάστασης και συντήρησης που θα σου δώσει ο επαγγελματίας. Έτσι, θα γνωρίζεις όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην τοποθέτηση αλλά και τη σωστή συντήρηση του μηχανήματος σου.

Τοποθέτηση εσωτερική μονάδας κλιματιστικού

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην εγκατάσταση air condition είναι η επιλογή του σημείου τοποθέτησης του κλιματιστικού μέσα στο δωμάτιο. Η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας αποτελεί εξίσου σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει ύστερα από μελέτη του χώρου. Οι προδιαγραφές που πρέπει να πληροί, εξασφαλίζουν την αποδοτικότητά της. Αν θες ένα χρηστικό κλιματιστικό πρέπει να προσέξεις ώστε η κίνηση του αέρα να είναι προς το κέντρο του δωματίου, αλλά όχι προς τα σημεία που θα χρησιμοποιείς για να κάθεσαι ή να κοιμάσαι. Ακόμη καλό θα ήταν η τοποθέτηση του κλιματιστικού να γίνει πάνω από πόρτες ή παράθυρα ώστε να υπάρχει αντίθετη κίνηση του αέρα και να μειώνονται οι απώλειες ενέργειας. Απόφυγε να το τοποθετήσεις στον χώρο της κουζίνας σου και ειδικά επάνω από τις μαγειρικές συσκευές για να μην συγκεντρώνει λίπη και μυρωδιές.

Τοποθέτηση εξωτερικής μονάδας κλιματιστικού

Κατά την εγκατάσταση του κλιματιστικού σου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας. Ο επαγγελματίας που θα επιλέξεις θα πρέπει να μελετήσει προσεκτικά το χώρο σου προτού εγκαταστήσει την εξωτερική μονάδα του νέου σου κλιματιστικού. Οφείλει να τοποθετήσει στο εσωτερικό των σωλήνων του το φρέον (Freon), το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό των κλιματιστικών και έχει την ιδιότητα όταν υγροποιείται να ζεσταίνεται και όταν αεριοποιείται υπό πίεση να γίνεται παγωμένο. Η εξωτερική μονάδα πρέπει να βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο, που αερίζεται καλά και προστατεύεται από τα καιρικά φαινόμενα για να μην διαβρωθεί ή καταστραφεί ο ανεμιστήρας. Ο ελεύθερος χώρος τριγύρω της είναι αναγκαίος για να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία και η ανανέωση του αέρα. Τέλος, με σκοπό την καλύτερη δυνατή απόδοση, η απόσταση μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής μονάδας πρέπει να είναι όσο γίνεται μικρότερη. Ειδικότερα, θα πρέπει να είναι μικρότερη από 8 μέτρα, διότι από την απόσταση αυτήν και μετά, η απόδοση του κλιματιστικού πέφτει σημαντικά.

Μελέτη του χώρου και των προδιαγραφών του κλιματιστικού

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει σωστά η τοποθέτηση ενός κλιματιστικού είναι να μελετηθεί με προσοχή ο χώρος όπου θα τοποθετηθεί. Πρωταρχικά θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι η πρίζα όπου θα συνδεθεί μπορεί να το “υποστηρίξει” ότι δηλαδή υπάρχει γραμμή A/C. Διαφορετικά είναι εξαιρετικά πιθανό να πέφτει η ασφάλεια, δημιουργώντας πολυάριθμα προβλήματα. Ο ψυκτικός θα πρέπει να μελετήσει, επίσης, τις οδηγίες του κατασκευαστή και να επιλέξει προσεκτικά το σημείο όπου θα τοποθετήσει το κλιματιστικό σου. Η επιλογή του κατάλληλου σημείου εξασφαλίζει τη βέλτιστη λειτουργία της συσκευής σου και την ελαχιστοποίηση των απωλειών ενέργειας.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τη συντήρηση;

Οι εξειδικευμένοι ψυκτικοί της πλατφόρμας μας, συνιστούν μία συντήρηση κλιματιστικού τουλάχιστον σε ετήσια βάση. Φυσικά το διάστημα εξαρτάται επιπλέον από τη χρήση, τις ώρες λειτουργίας και τις συνθήκες του περιβάλλοντος όπου βρίσκεται το κλιματιστικό. Σε κάθε περίπτωση μία φορά τον χρόνο είναι σημαντικό να προσφέρεις στο κλιματιστικό σου την συντήρηση που χρειάζεται, αν θέλεις να σε συντροφεύει για χρόνια.

Είναι σημαντικό να “διαβάζεις” το μηχάνημά σου όταν αυτό προσπαθεί να σου περάσει ορισμένα μηνύματα. Πρέπει να είσαι σε θέση να βλέπεις τις ενδείξεις που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα για να πραγματοποιηθεί η συντήρησή του. Εάν, λοιπόν, παρατηρήσεις ασυνήθιστους και έντονους θορύβους στον ανεμιστήρα, έντονη δυσοσμία, μειωμένη απόδοση, υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και αίσθηση δυσφορίας, τότε είναι ώρα να αναλάβεις δράση!

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει η συντήρηση κλιματιστικού;

Υγιές περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα αέρα

Το κλιματιστικό σου συγκεντρώνει στο εσωτερικό και στα φίλτρα διάφορα βλαβερά σωματίδια. Κάθε φορά που εσύ το θέτεις σε λειτουργία, οι μικροοργανισμοί και τα μικρόβια απελευθερώνονται μέσω του αέρα. Κατά συνέπεια δημιουργείται μία δυσάρεστη ατμόσφαιρα η οποία επιβαρύνει την υγεία σου και εμφανίζει αλλεργίες.

Αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία προκύπτουν και από την συσσωρευμένη σκόνη και μούχλα κυρίως γιατί προκαλούν την εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων, όπως είναι το άσθμα. Ταυτόχρονα, η κακή λειτουργία του κλιματιστικού δημιουργεί ανισορροπία στα επίπεδα υγρασίας και μειώνει την ποιότητα του αέρα. Μία συχνή συντήρηση λοιπόν, θα φροντίσει τόσο για την υγεία του κλιματιστικού σου όσο και για την δική σου!

Εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας

Η κακή απόδοση του κλιματιστικού μπορεί να έχει επιβαρύνσεις και στην τσέπη σου, πέρα από την υγεία σου. Η αδιάκοπη λειτουργία του πολλές φορές το κουράζει με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και έτσι να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Η συντήρηση του κλιματιστικού, θα φροντίσει ώστε να αυξηθεί η ψυκτική ή η θερμαντική του ικανότητα με στόχο να έχει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Έτσι θα μπορείς να απολαμβάνεις τον δροσερό ή ζεστό αέρα του χωρίς να ανησυχείς για τον επιβαρυμένο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος!

Αποφυγή βλαβών

Μπορεί φαινομενικά το κλιματιστικό σου να λειτουργεί κανονικά, ακόμη και αν έχεις αμελήσει τη συντήρηση του για αρκετό καιρό. Κάποια στιγμή, όμως, μπορεί να σε εγκαταλείψει ξαφνικά και εσύ να βρεθείς σε πανικό.

Το κόστος της συντήρησης ξεκινά από 15€ και κυμαίνεται ανάλογα με το κλιματιστικό και τις ανάγκες κάθε περίπτωσης. Το κόστος μία βλάβης, όπως είναι η κατεστραμμένη πλακέτα ή το βούλωμα των σωληνώσεων σίγουρα θα σου στοιχίσει πολύ περισσότερο. Εξασφάλισέ του λοιπόν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αξιοποίησε όλη την χρησιμότητά του!

Ποιες είναι οι σημαντικότερες εργασίες στην συντήρηση κλιματιστικού;

  • Καθάρισμα-αλλαγή φίλτρων
  • Καθάρισμα στοιχείων εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων από χημικό υγρό
  • Καθάρισμα φίλτρων αέρα & περσίδας
  • Καθάρισμα φτερωτών &καλύμματος των ανεμιστήρων
  • Έλεγχος για διαρροή ψυκτικού υγρού
  • Συμπλήρωση με φρέον (freon) αν υπάρχει απώλεια
  • Ειδικό δελτίο συντήρησης

Μπορώ να καθαρίσω τα φίλτρα του κλιματιστικού μόνος/-η μου;

Ο καθαρισμός φίλτρων κλιματιστικού είναι μία απολύτως απαραίτητη εργασία συντήρησης όχι μόνο για την καλή λειτουργία του μηχανήματος, αλλά πρωτίστως για τη δική σου υγεία όπως σου προαναφέραμε. Μπορείς να την εμπιστευτείς στα χέρια ενός ειδικού ή να την πραγματοποιήσεις μόνος/-η σου ακολουθώντας τα σωστά βήματα!

Αρχικά, κλείσε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ή βγάλε το μηχάνημα από την πρίζα. Φέρε μία σκάλα και προσέγγισε την εσωτερική μονάδα για να ανοίξεις το καπάκι. Βρες τις δύο εγκοπές στις άκρες και ανασήκωσε την πλάκα για να αφαιρέσεις τα φίλτρα.

Σπρώξε τα φίλτρα ελαφρά προς τα πάνω από τις εγκοπές, ώστε να αποδεσμευτούν και τράβηξέ τα αργά και προσεκτικά. Μόλις τα απομακρύνεις, τίναξέ τα στο μπαλκόνι για να απομακρύνεις το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης. Μετά, γέμισε μία λεκάνη με νερό και λευκό ξύδι και βύθισέ τα για μία ώρα περίπου.

Αφού βεβαιωθείς ότι έχουν καθαρίσει σε σημαντικό βαθμό, στέγνωσέ τα καλά πριν τα επανατοποθετήσεις.

Θέλεις να εγκαταστήσεις, να επισκευάσεις ή να συντηρήσεις το κλιματιστικό σου; Πάρε την καλύτερη προσφορά για την εργασία σου και εξυπηρετήσου άμεσα από έναν αξιολογημένο ψυκτικό της πλατφόρμας μας!

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;
Η καταχώριση ολοκληρώθηκε με επιτυχία!