Γυψοσανίδες

Βρες τον κατάλληλο επαγγελματία για κατασκευές με γυψοσανίδα!

Δες τον Οδηγό

Εισαγωγή

Νιώθεις ότι ενοχλείσαι από κάποια σημεία του σπιτιού σου, τα οποία δεν είναι όπως τα ήθελες; Μήπως σκέφτεσαι ότι είναι ώρα να αλλάξουν τα πράγματα στο χώρο σου, αλλά φοβάσαι ότι όλες οι αλλαγές που επιθυμείς να γίνουν θα είναι πολύ χρονοβόρες και κοστοβόρες;

Αν απάντησες ναι στις ερωτήσεις αυτές, τότε μάλλον χρειάζεσαι μια ιδέα άμεσα, η οποία να μπορεί να λύσει τα προβλήματα που βλέπεις στο σπίτι σου. Αναλογίσου ότι το να βλέπεις το χώρο σου όπως πραγματικά επιθυμείς, δεν είναι απλώς μια πολυτέλεια. Είναι, βασικά, θέμα ψυχολογίας, επιδρά στη διάθεσή σου και σου δίνει κίνητρο για να ξυπνάς καθημερινά με όρεξη. Έτσι, μπορείς να λειτουργείς με το βέλτιστο τρόπο μέσα στη μέρα.

Ένας τρόπος να λυθούν εύκολα οι διαφωνίες σου, σχετικά με τη μορφή του χώρου σου, είναι  να χρησιμοποιήσεις τη γυψοσανίδα. Η γυψοσανίδα έχει δει τον τελευταίο καιρό μεγάλη αναγνώριση από νοικοκυριά που την εμπιστεύθηκαν για να κάνουν βασικές αλλαγές του χώρου τους. Σήμερα μπορείς να μάθεις τι εφαρμογές μπορεί να βρει στο δικό σου νοικοκυριό και ποια πλεονεκτήματά της μπορείς να εκμεταλλευτείς για να καλυτερέψεις της ζωή σου.

Ποιες οι εναλλακτικές εφαρμογές της γυψοσανίδας στο σπίτι;

#1 Στην ανέγερση τοίχων

Η γυψοσανίδα κατασκευάζεται από πυρήνα γύψου, ο οποίος είναι ένα φυσικό ορυκτό που επιδέχεται επένδυση από ειδικά υλικά, ώστε να έχει αντοχή στο χρόνο και αρκετά αισθητική επιφάνεια. Δε διαβρώνεται, ενώ σου δίνει και τη δυνατότητα να κολλήσεις πλακάκια, ή και να εγκαταστήσεις ντουλάπια πάνω της. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να χτίσεις τους εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού σου, αντί να χρησιμοποιήσεις παραδοσιακά υλικά. Μπορείς επίσης να τη βάψεις σε οποιοδήποτε χρώμα, ακριβώς όπως έναν παραδοσιακό τοίχο.

#2 Στη δημιουργία ψευδοροφής

Είναι πιθανό να έχεις ακούσει κάπου για αυτή την εφαρμογή της γυψοσανίδας. Ήξερες όμως σε τι μπορεί να συνεισφέρει μια ψευδοροφή στο σπίτι σου; Για αρχή, είναι ένας εύκολος τρόπος να “κρύψεις” κάποια σημεία της οροφής και του τοίχου, όπως ατέλειες, άσχημα σημεία, τον αγωγό του κλιματιστικού, ή γυμνά καλώδια. Αν τέτοια στοιχεία ενοχλούν την αισθητική σου όσο καιρό τα βλέπεις, μια κατασκευή με γυψοσανίδα μπορεί να σου λύσει τα χέρια!

#3 Στην επένδυση τζακιού

Έχεις, ή σκέφτεσαι να χτίσεις στο σαλόνι σου ένα εντυπωσιακό ενεργειακό τζάκι, που θα δημιουργεί θαλπωρή και ατμόσφαιρα το χειμώνα; Ένας βολικός τρόπος να το κάνεις αισθητικά όμορφο, καλαίσθητο και ταυτόχρονα απολύτως λειτουργικό, είναι η επένδυση πυράντοχης γυψοσανίδας! Η πυράντοχη γυψοσανίδα είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να αντέχει σε τεράστιες θερμοκρασίες, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν λοιπόν επιθυμείς να μαζέψεις όλη την οικογένεια γύρω από το τζάκι, χωρίς ανασφάλεια για την κατασκευή του, η γυψοσανίδα είναι μια λύση που μπορείς να εξετάσεις.

#4 Στη διακόσμηση του σπιτιού

Εδώ οι επιλογές είναι πάμπολλες. Μπορείς να ανεγείρεις διαχωριστικά εσωτερικού χώρου, για να ξεχωρίσεις δύο δωμάτια του σπιτιού που δε θέλεις να συνδέονται. Επίσης, μπορείς να τοποθετήσεις όμορφα ράφια από γυψοσανίδα στους τοίχους σου, ακόμα και όμορφα έπιπλα, όπως βιβλιοθήκες και έπιπλα γραφείου. Τέλος, υπάρχουν πανέμορφα διακοσμητικά χώρου και εικόνες με γύψινες παραστάσεις για να κρεμάσεις σε όποιο δωμάτιο του σπιτιού επιθυμείς. Χρειάζεσαι περισσότερες λεπτομέρειες για τη διακόσμηση σπιτιού με γυψοσανίδα;

Οι καλύτερες ιδέες για διακόσμηση σπιτιού με γυψοσανίδα!

#4 Σύστημα κρυφού φωτισμού

Ειδικά αν το σπίτι σου έχει ψηλό ταβάνι, δώσε βάση εδώ. Έχεις σκεφτεί ότι ο φωτισμός του σπιτιού, μπορεί να μη χρησιμεύει αποκλειστικά και μόνο για να βλέπουμε τη νύχτα; Γιατί πρέπει στην οροφή του σπιτιού σου να βλέπεις απλώς ένα καλώδιο που στηρίζει το φωτιστικό οροφής σου; Η δημιουργία μιας ψευδοροφής από γυψοσανίδα, επιτρέπει το συνδυασμό με ένα πολύ εντυπωσιακό, ή πολύ διακριτικό σύστημα κρυφού φωτισμού, ανάλογα με το γούστο σου. Γιατί όμως αναφέρθηκε το ζήτημα του ψηλού ταβανιού; Επειδή είναι φυσικό ότι μια τέτοια προσθήκη στο χώρο, μπορεί να δώσει την αίσθηση μιας πιο χαμηλής οροφής, κάτι που μπορεί να είναι και επιθυμητό, όταν η οροφή είναι υψηλότερη απ΄ ότι θα σου άρεσε. Η επιλογή του συστήματος κρυφού φωτισμού, επιτρέπει να ξεφύγεις από τα τετριμμένα και να δοκιμάσεις κάτι που πραγματικά θα δημιουργήσει πανέμορφη ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα, κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι πρέπει να αρκεστείς στην αλλαγή του σαλονιού σου. Ένα σύστημα κρυφού φωτισμού στο υπνοδωμάτιο, στο μπάνιο, ή στην κουζίνα, εγγυάται ότι θα αλλάξει την εμπειρία σου και την εμπειρία των δικών σου ανθρώπων από το σπίτι σου. Μην ξεχνάς ότι το υλικό δε σε υποχρεώνει να το χρησιμοποιήσεις σε ολόκληρο το ταβάνι, έχεις την ελευθερία να χτίσεις ψευδοροφή σε όποιο κομμάτι του σπιτιού θέλεις, στο μέγεθος που θέλεις.

#5 Διακοσμητικά χώρου

Στο σημείο αυτό, προκαλείσαι να σκεφτείς για το τι διαφορετικό μπορεί να σου προσφέρει ένα διακοσμητικό από γύψο. Έχεις δει ποτέ ανάγλυφες παραστάσεις στον τοίχο κάποιου σπιτιού, θαυμάζοντας τη λεπτότητα και τη διακριτικότητα που προσδίδουν στο χώρο; Τέτοιου είδους παραστάσεις, μπορούν να αντικαταστήσουν έναν παραδοσιακό πίνακα και να δώσουν στο χώρο έναν αέρα κλασικής εποχής. Αν βέβαια είσαι λάτρης αυτού του στυλ, μπορείς να αναζητήσεις κάθε είδους διακοσμητικά χώρου από γύψο, όπως αγαλματάκια, κορνίζες και λοιπά. Τέλος, μπορείς να τοποθετήσεις στρατηγικά μια κολόνα από γυψοσανίδα σε κλασικό σχέδιο. Η ιδέα αυτή ενδείκνυται αν δεν επιθυμείς να διαχωρίσεις πραγματικά τους χώρους του σπιτιού σου, αλλά παρόλα αυτά θα ήθελες να δεις κάτι πιο σύνθετο, που να σπάει τη μονοτονία.

#3 Έπιπλα γραφείου

Μήπως αυτό που λείπει από το χώρο σου είναι μια ευρύχωρη βιβλιοθήκη; Η βιβλιοθήκη δε χρειάζεται στο σπίτι, αποκλειστικά και μόνο για την τοποθέτηση και φύλαξη βιβλίων. Όπως και στα ράφια, έτσι κι εδώ, μπορείς να τοποθετείς αγαπημένα σου αντικείμενα. Τι πετυχαίνεις με αυτό; Μα φυσικά το να έχεις όλα αυτά τα αντικείμενα σε περίοπτη θέση, όπου μπορείς να τα θαυμάζεις με την ησυχία σου. Για τη βιβλιοθήκη έχεις δύο επιλογές: την κλασική σταθερή και την κινούμενη. Η κινούμενη βιβλιοθήκη θα σου φανεί χρήσιμη, κυρίως αν τα αντικείμενα που τοποθετείς σε αυτή έχουν μικρό βάρος και δεν είναι εύθραυστα. Το όφελος που μπορεί να σου προσφέρει, είναι ότι θα δώσει στο χώρο έναν αέρα μοντέρνου και αισθητικού σχεδιασμού. Εκτός από τη βιβλιοθήκη, μπορείς να επενδύσεις και σε ένα ολοκληρωμένο έπιπλο γραφείου. Θα σου επιτρέψει να εργάζεσαι στο σπίτι, αντικρύζοντας κάτι που αντανακλά το γούστο σου και σε γεμίζει υπερηφάνεια.

#2 Ανοιχτά ράφια από γυψοσανίδα

Η ιδέα αυτή θα σου επιτρέψει να τοποθετήσεις αγαπημένα σου αντικείμενα στους τοίχους. Κορνίζες με φωτογραφίες, διακοσμητικά χώρου, τρόπαια και άλλα αντικείμενα για τα οποία φοβόσουν ότι δεν έχεις αρκετό χώρο στο δωμάτιο, μπορούν να τοποθετηθούν σε όμορφα ράφια από γυψοσανίδα. Το σχήμα και το μέγεθος των ραφιών είναι καθαρά δική σου υπόθεση. Θέλεις να είναι ίσια, στραβά, κάθετα, οριζόντια, με ιδιαίτερες προεξοχές και καμπύλες; Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να βρεις αυτό που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα που θα απογειώσει το χώρο σου. Και φυσικά, όπως ήδη αναφέρθηκε, η ποιότητα κατασκευής τους θα προσφέρει αδιαπραγμάτευτη αντοχή στο χρόνο και σταθερότητα.

#1 Διαχωριστικά εσωτερικού χώρου

Κουράστηκες να βλέπεις το σαλόνι σου να συνδέεται με την κουζίνα; Για να διαχωρίσεις αυτά, ή και άλλα δωμάτια του σπιτιού κατά βούληση, υπάρχουν διαχωριστικά από γυψοσανίδα που μπορούν να σε βοηθήσουν. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να απομονώσεις μερικώς, ή απολύτως τους δύο χώρους. Επίσης, ίσως να σε βόλευε ένα κινούμενο διαχωριστικό με ροδάκια, το οποίο θα μπορείς να μεταφέρεις όπου επιθυμείς, όταν το επιθυμείς. Αν δε σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, μπορείς να εξετάσεις την ιδέα του χτισίματος ενός σταθερού τοίχου από γυψοσανίδα. Έτσι, θα έχεις ένα μόνιμο αποτέλεσμα διαχωρισμού των δωματίων. Μη φοβάσαι να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου, επιλέγοντας το χρώμα και το σχέδιο που σε εκφράζει περισσότερο.

Γιατί να επιλέξεις τη γυψοσανίδα για τη διακόσμηση του σπιτιού;

Ως αυτό το σημείο, είναι πιθανό να σου έχουν ήδη γεννηθεί ιδέες για τη δική σου ιδανική διακόσμηση σπιτιού με γυψοσανίδα. Ωστόσο, για ποιο λόγο να προχωρήσεις σε υλοποίησή τους; Ποια είναι τελικά τα οφέλη που σου προσφέρει η γυψοσανίδα, σαν υλικό;

#1 Έχει χαμηλό κόστος και μεγάλη ταχύτητα κατασκευής και τοποθέτησης

 

Όταν κάνεις αλλαγές στο σπίτι, είναι λογικό να θέλεις να σου κοστίσει το ελάχιστο δυνατόν, χωρίς να θυσιάσεις την ποιότητα. Επίσης, είναι λογικό να θέλεις να αποφύγεις τη φασαρία και την ακαταστασία των εργασιών, και τις χρονοβόρες διαδικασίες. Αυτοί είναι κάποιοι βασικοί λόγοι, για τους οποίους αξίζει να εξετάσεις τη λύση των κατασκευών με γυψοσανίδα. Έχει αποδειχθεί ότι σε σχέση με κλασικά οικοδομικά υλικά, όπως το τσιμέντο και τα τούβλα, ο χρόνος κατασκευής και τοποθέτησης της γυψοσανίδας είναι σημαντικά λιγότερος, έως και 50%! Παράλληλα, το κόστος κατασκευής της είναι εμφανώς μικρότερο (έως και 30%), φροντίζοντας για την τσέπη σου. Σαν έξτρα πλεονέκτημα, οι εργασίες δεν πρόκειται να αφήσουν πολλή ακαταστασία, ούτε μπάζα που θα πρέπει να μεταφέρεις έξω. Οι εργασίες γίνονται γρήγορα και χωρίς πολύ κόπο, χωρίς καν να χρειαστεί να φύγεις από το σπίτι κατά τη διάρκειά τους.

#2 Καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από παραδοσιακά υλικά

 

Ένας τοίχος από τούβλα, έχει μεγαλύτερο πάχος από τον αντίστοιχο τοίχο γυψοσανίδας. Αυτό σημαίνει ότι μειώνει περισσότερο τους διαθέσιμους χώρους του σπιτιού, κάτι που συνήθως δεν είναι επιθυμητό. Μια τοιχοποιία από γυψοσανίδα, αφήνει ελεύθερο περισσότερο χώρο για κάθε δωμάτιο, δίνοντας μια αίσθηση ότι το σπίτι είναι μεγαλύτερο, με αυξημένη χωρητικότητα. Με άλλα λόγια, αποπνέει έναν αέρα άνεσης που έχεις ανάγκη. Ποια είναι όμως τα συνήθη μεγέθη γυψοσανίδας; Το πιο συνηθισμένο πάχος βρίσκεται στα 12,5 mm (χιλιοστά). Ωστόσο, συναντώνται και τα πάχη των 15, 18, 20 και 25 mm. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλύτερο το πάχος, τόσο μεγαλύτερη η αντοχή του υλικού. Επίσης, σε σχετικά μεγάλο πάχος, προσφέρεται μεγαλύτερη ηχομόνωση και πυροπροστασία. Αν χρειάζεσαι έναν επιπλέον λόγο για να επιλέξεις γυψοσανίδα, μάθε ότι σαν υλικό, είναι πιο οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον, από άλλα, παραδοσιακά υλικά.

#3 Θερμομόνωση & Ηχομόνωση

 

Ίσως να μη γνώριζες για τις μονωτικές ιδιότητες της γυψοσανίδας, αλλά μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες για το σπιτικό σου. Για αρχή, σημείωσε ότι προσφέρει τη δυνατότητα θερμομόνωσης. Αυτό σημαίνει ότι η γυψοσανίδα προστατεύει το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού σου από ιδιαίτερες αλλαγές στη θερμοκρασία, διατηρώντας μια σταθερή θερμοκρασία στο χώρο. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται η διαβίωσή σου στο σπίτι σημαντικά ευκολότερη και πιο άνετη. Ταυτόχρονα, η γυψοσανίδα βοηθά στην αποτελεσματική μόνωση του ήχου, είτε από εξωτερικές, είτε από εσωτερικές πηγές. Συνεπώς, μετά από μια πολύ κουραστική μέρα, θα μπορείς να απολαύσεις τον ύπνο σου χωρίς ενοχλήσεις, χωρίς διακοπές που μπορούν να σε εκνευρίσουν.

#4 Πυροπροστασία

 

Ο γύψος, που αποτελεί και τη βάση της γυψοσανίδας, είναι ένα φυσικό, άκαυστο, ορυκτό υλικό. Το 20% της σύνθεσής του, αποτελείται από δεσμευμένο κρυσταλλικό νερό, το οποίο εξατμίζεται, και έτσι λειτουργεί σαν πυροσβεστήρας, κατά την επίδραση της φωτιάς πάνω του. Τι σημαίνει αυτό για σένα; Βασικά, σημαίνει ότι οι τοίχοι και η οροφή του σπιτιού σου σε βοηθούν να αποφύγεις μια πυρκαγιά που μπορεί να ξεσπάσει στο σπίτι. Λειτουργούν σαν ασπίδα απέναντι στη φωτιά, και έτσι μπορείς να κοιμάσαι με την ησυχία σου. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι προτείνεται να φεύγεις από το σπίτι, χωρίς να έχεις ελέγξει αν άφησες κάποια ηλεκτρική συσκευή αναμμένη! Τέλος, μια κατασκευή από γυψοσανίδα μπορεί να σου προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια από σεισμούς, σε σύγκριση με παραδοσιακά υλικά. Αυτό συμβαίνει γιατί ένας τοίχος, ή μια οροφή από γυψοσανίδα, έχει μικρότερο βάρος, ενώ στερεώνεται μηχανικά με ειδικές βίδες και βίσματα στην οροφή και το δάπεδο, έτσι ώστε να είναι σταθερός.

Τώρα θα πρέπει να γνωρίζεις όσα χρειάζεσαι για τη διακόσμηση σπιτιού με γυψοσανίδα, αλλά και πώς μπορούν οι κατασκευές από γυψοσανίδα να κάνουν πιο ασφαλές το σπίτι σου! Και επειδή κατασκευές χωρίς τον κατάλληλο επαγγελματία δε γίνονται, επικοινώνησε με τους ανθρώπους της πλατφόρμας μας και βρες λύσεις για το σπίτι, ανάλογα με το διαθέσιμο προϋπολογισμό σου!

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;
Η καταχώριση ολοκληρώθηκε με επιτυχία!