Γενική Ανακαίνιση Σπιτιού

Βρες τον κατάλληλο επαγγελματία για την ανακαίνιση του σπιτιού σου!

Δες τον Οδηγό

Εισαγωγή

Μήπως η  ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων του σπιτιού, σού μοιάζει σαν κάτι το περιττό και κοστοβόρο, το οποίο απευθύνεται μόνο σε εκείνους που έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο και χρήματα για διάθεση, και που η πολυπλοκότητά του είναι απαγορευτική για σένα; Το άρθρο που ακολουθεί, μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι η αναμόρφωση του σπιτιού είναι κάτι το απαραίτητο από καιρό σε καιρό, και το μόνο που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία, είναι να ακολουθηθούν κάποια απλά βήματα και να υπάρχουν κάποιες ιδέες.

Μια ριζική αλλαγή στο περιβάλλον του σπιτιού μπορεί να φέρει τεράστια αλλαγή στη διάθεσή σου και να το μετατρέψει σε πόλο έλξης για τους δικούς σου ανθρώπους, ώστε να μπορεί να σας φέρει πιο κοντά ανά πάσα στιγμή.

Σίγουρα θα έχεις σκεφτεί ήδη αλλαγές που θα ήθελες να δεις στο χώρο σου, για να αισθανθείς ότι είναι πραγματικά δικός σου. Αν ανήκεις στους ανθρώπους που βρίσκουν ευχαρίστηση στο να πραγματοποιούν συναθροίσεις στο σπίτι τους, ήρθε η στιγμή να δεις όλους σου τους φίλους να ανυπομονούν για την επόμενή σου πρόσκληση. Στο άρθρο αυτό, θα βρεις ολοκληρωμένες ιδέες, ικανές να ολοκληρώσουν τις σκέψεις σου για την ιδανική διαρρύθμιση του σπιτιού σου!

5 σημεία για ολοκληρωμένη ανακαίνιση σπιτιού

1. Χρώματα

Ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να αναδειχθεί η επιθυμητή ταυτότητα του χώρου. Έχε υπόψιν σου το αποτέλεσμα που επιθυμείς να πετύχεις για κάθε δωμάτιο του σπιτιού, και αναλόγως επέλεξε τα κατάλληλα χρώματα για τους τοίχους. Για τα υπνοδωμάτια και το μπάνιο, προτείνονται χρώματα ψυχρά, όπως αποχρώσεις του μπλε και το γκρι, οι οποίες παραπέμπουν σε χαλάρωση και αναζωογόνηση, κάτι που σίγουρα έχεις ανάγκη μετά από μια μέρα που κινήθηκε σε πυρετώδεις ρυθμούς. Από την άλλη πλευρά, στο χώρο της βιβλιοθήκης, ή του γραφείου, μπορείς να προτιμήσεις θερμά χρώματα, όπως το κίτρινο και το κόκκινο, τα οποία φημίζονται για την ιδιότητά τους να βοηθούν στη συγκέντρωση, ενώ στο σαλόνι μπορείς να σκεφτείς να χρησιμοποιήσεις γήινα χρώματα, όπως το μπεζ και το καφέ, για να δημιουργηθεί μια φιλική αίσθηση αρμονίας. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο της ταπετσαρίας με μεγάλα, ιδιαίτερα σχέδια, αν προτιμάς να αποφύγεις το βάψιμο των τοίχων.

2. Φωτισμός

Είναι σημαντικό να μπορείς να τονίσεις κάποια επιθυμητά στοιχεία του δωματίου, να εναλλάσσεις το φωτισμό, ανάλογα με την ατμόσφαιρα που χρειάζεσαι. Ένα βασικό προτέρημα λαού που φωτίζεται από τη λάμψη του ήλιου για μεγάλο μέρος του χρόνου, όπως είναι η χώρα μας, είναι ότι δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στρατηγικά το φως των παραθύρων σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το φυσικό φως είναι ικανό να δημιουργήσει μια άνετη και φιλική ατμόσφαιρα που αναδεικνύει το στυλ του χώρου. Από την άλλη πλευρά, για τις νυχτερινές ώρες, μπορείς να επιλέξεις τον κατάλληλο φωτισμό για κάθε δωμάτιο του σπιτιού, τοποθετώντας διαφορετικά φωτιστικά και λάμπες διαφορετικής έντασης. Μη φοβηθείς να επιστρατεύσεις φωτιστικά οροφής και δαπέδου, που να ταιριάζουν με τον περιβάλλοντα χώρο και να τον συμπληρώνουν χωρίς να δημιουργούν παραφωνίες και περιττό θόρυβο. Τέλος, θυμήσου ότι τα κεριά αποτελούν συμμάχους σου στην προσπάθεια να δημιουργήσεις μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης, ρομαντισμού και εμπιστοσύνης.

3. Έργα Τέχνης/ Διακοσμητικά Στοιχεία

Το επόμενο βήμα που πρέπει να λάβεις υπόψιν, είναι το στυλ που αποσκοπείς να πετύχεις μέσω των διακοσμητικών στοιχείων. Ένας ξεχωριστός πίνακας στον τοίχο, μια διαφορετική κορνίζα που κοσμεί μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα χαρούμενο βάζο στο τραπέζι, μπορεί να φέρει μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που βλέπεις το χώρο. Συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά την παρουσία φωτογραφιών, πρόκειται για έναν πολύ απλό τρόπο για να προσδίδεται η ταυτότητά σου, αλλά και να διαφαίνεται ένα στοιχείο οικειότητας και άνεσης. Το σπίτι είναι δικό σου, και σε εκφράζει πλήρως, όταν νιώθεις αρκετά άνετα για να επισκέπτεσαι αναμνήσεις από αγαπημένες σου στιγμές ανά πάσα στιγμή, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Τόνισε λοιπόν τις φωτογραφίες σου και κάθε τι που σε εκφράζει ως προσωπικότητα, με λιτές κορνίζες και διακριτικά διακοσμητικά από ξύλο, ή γυαλί. Η διακόσμηση του σπιτιού ολοκληρώνεται με κάποια μικρά αγαλματίδια σε ουδέτερα χρώματα, τα οποία δίνουν μια αίσθηση μεγαλείου και πολυτέλειας.

4. Έπιπλα

Η τοποθέτηση των επίπλων στα σωστά σημεία, δεν αποτελεί κάτι που μπορείς να αμελήσεις. Χρειάζεται να βρίσκεται το καθετί στη σωστή θέση, έτσι ώστε να αποπνέει τον αέρα άνεσης και χαλάρωσης που χρειάζεσαι, έτσι ώστε να ξεφεύγεις από τη ρουτίνα. Ένα όμορφο τραπεζάκι ανάμεσα στους αγαπημένους σου καναπέδες, ένα διακριτικό πουφ σαλονιού, ένα άνετο καλάθι για το κατοικίδιό σου, στο χώρο του καθιστικού, μπορεί να αλλάξει ριζικά τη διαρρύθμιση του σπιτιού, να σου φτιάξει τη διάθεση και να σε ηρεμήσει. Σε περίπτωση που αισθάνεσαι ότι λείπει κάποιο έπιπλο, το οποίο θα συμπλήρωνε αρμονικά το σύνολο, μη διστάσεις να κάνεις σχετική έρευνα για να βρεις αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι, στον προϋπολογισμό που μπορείς να διαθέσεις. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου, αλλά πάντα να αναλογίζεσαι πώς το κάθε έπιπλο μπορεί να συνεισφέρει στο γενικό σύνολο με αρμονικό τρόπο.

5. Πατώματα

Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή στο χώρο, την οποία πρέπει να μελετήσεις αρκετά, πριν την πραγματοποιήσεις. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να χρειαστεί να διαφέρει σε κάποιο δωμάτιο, ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες του. Για παράδειγμα, σε ό, τι αφορά το μπάνιο, προτείνεται να τοποθετηθεί υλικό που να μην είναι ολισθηρό, όπως κεραμικά ή μαρμάρινα πλακάκια, για να είναι εξασφαλισμένη η προστασία σου και η προστασία των αγαπημένων σου προσώπων. Από την άλλη πλευρά, το πάτωμα του καθιστικού ή της κρεβατοκάμαρας προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και σου επιτρέπει να αναλογιστείς περισσότερο την εικόνα που επιθυμείς να πετύχεις. Αισθητικά μιλώντας, μπορείς να προσεγγίσεις  ένα περίτεχνο στυλ, που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης μωσαϊκού, ή ένα μινιμαλιστικό στυλ, επιλέγοντας ένα λιτό χρώμα πλακών, ή να δημιουργήσεις κάτι προσωποποιημένο και πρωτότυπο, ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή σου. Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσεις να πραγματοποιήσεις εκτενή έρευνα, για να βρεις την κατάλληλη λύση που σε εκφράζει. Έχε υπόψιν σου ότι ένα λιτό αποτέλεσμα στο πάτωμα του σπιτιού, μπορεί να τονίσει ιδιαίτερα τα έπιπλα και τα αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο.

Ποιοι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος;

5. Οι χρονικές απαιτήσεις

Το ζήτημα που τίθεται εδώ, είναι το πόσο γρήγορα επιθυμείς να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Έχεις τη δυνατότητα να προσλάβεις κάποιο συνεργείο, στο οποίο απασχολούνται περισσότερα, ή λιγότερα άτομα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχεις υπόψιν σου ότι περισσότερα άτομα σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα, το οποίο με τη σειρά του υπονοεί ένα μεγαλύτερο κόστος βραχυχρόνια, δηλαδή σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, ένα συνεργείο που απασχολεί λιγότερα άτομα, σημαίνει για σένα ότι οι εργασίες θα καθυστερήσουν περισσότερο, οπότε θα επιβαρυνθείς το κόστος της αμοιβής λιγότερων εργατών, αλλά για περισσότερες εργατοώρες. Και σε αυτή την περίπτωση, όλα εξαρτώνται από τις δικές σου ανάγκες, οπότε μη διστάζεις να αναζητήσεις το συνεργείο που σε καλύπτει επαρκώς.

4. Η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν

Τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις παρουσιάζουν ξεκάθαρες διαφοροποιήσεις ως προς την τιμή και την ποιότητά τους, έτσι ώστε να μπορείς να προσαρμόσεις το διαθέσιμο προϋπολογισμό σου. Για παράδειγμα, όταν επιλέγεις πλακάκια μπάνιου, μπορείς να περιμένεις χαμηλότερες τιμές για κεραμικά και γυάλινα πλακάκια, και υψηλότερες τιμές για μαρμάρινα και πορσελάνινα πλακάκια. Tip: Είναι σημαντικό να σκέφτεσαι την αντοχή στο χρόνο, όπως και την αισθητική που προσφέρει κάθε υλικό, γιατί το σπίτι σου είναι πολύτιμο και αξίζει το καλύτερο δυνατό. Προτείνεται να μη στρέφεσαι αυτόματα προς την πιο οικονομική επιλογή, αλλά να λαμβάνεις υπόψιν κάθε παράγοντα που προσδίδει αξία στο σπίτι, σύμφωνα με τα δικά σου κριτήρια, και μετά από συζήτηση με το σωστό επαγγελματία.

3. Οι εργασίες που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν

Κάθε σπιτικό διαθέτει ξεχωριστές ανάγκες, ανάλογα με τις επιθυμίες σου, με τη χρονική ηλικία του σπιτιού και τις εκάστοτε ειδικές συνθήκες. Αν, για παράδειγμα, τίθεται θέμα ειδικών εργασιών, όπως ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων (Από 30€ / m2 κατοικήσιμου χώρου), αντικατάστασης, ή αναβάθμισης παλιών θερμαντικών σωμάτων (Από 45€ / m2 κατοικήσιμου χώρου), θερμομόνωσης του σπιτιού με εξωτερική θερμομόνωση, μόνωσης ταράτσας (Από 30€ / m2), το κόστος πρέπει αναγκαστικά να υποστεί τη σχετική αύξηση. Από την άλλη πλευρά, αν οι ανάγκες του σπιτιού είναι μικρότερες, ή απλούστερες, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση παλιών επίπλων (Από 5€/ τμχ), ντουλαπών (Από 15€ / τμχ), ή πορτών (Από 15€ / τμχ), το κόστος που πρόκειται να αντιμετωπίσεις θα είναι σημαντικά μικρότερο.

2. Η γεωγραφική τοποθεσία

Η τοποθεσία του σπιτιού έχει μεγάλη σημασία για το συνεργείο και για την πραγματοποίηση των διαδικασιών. Αυτό συμβαίνει, γιατί το κόστος μεταφοράς υλικών, είτε για έπιπλα, είτε για εργαλεία, ή και υλικά κατασκευής, διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, και συνήθως το συνεργείο δεν απορροφά αυτό το κόστος. Επίσης, τίθεται θέμα, ανάλογα με το αν το σπίτι βρίσκεται σε περιβάλλον αστικό, ή επαρχιακό, αφού παρατηρείται ότι σε αστικά περιβάλλοντα οι τιμές τείνουν να αυξάνονται για τέτοιου είδους εργασίες. Τέλος, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψιν ο μέσος όρος των τιμών που σχετίζονται με κάθε γεωγραφική τοποθεσία, καθώς υπάρχουν περιοχές όπου συνηθίζεται να εργάζονται ανειδίκευτοι εργάτες για αρκετά χαμηλούς μισθούς, και άλλες όπου συνηθίζεται να αναλαμβάνουν εργασίες κυρίως έμπειρα συνεργεία με μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις.

1. Ο αριθμός των δωματίων προς ανακαίνιση

Το πιο ευνόητο σημείο που πρέπει να σκεφτείς. Σίγουρα, το να ανακαινίσεις ένα μεμονωμένο δωμάτιο αποτελεί πιο οικονομική λύση, παρά να ανακαινίσεις περισσότερα. Το κόστος ανακαίνισης είναι πιθανό να διαφέρει, ανάλογα με το δωμάτιο που αναδιαμορφώνεται, ενώ η χρέωση συνηθίζεται να γίνεται ανά τετραγωνικό μέτρο (m2). Γενικά, μπορούν να υπάρξουν αρκετές διαφοροποιήσεις ως προς το κόστος, όταν η εργασία γίνεται πιο ολοκληρωμένη, αλλά δεν πρέπει να λησμονείς ότι έχει μεγάλη σημασία και το τι είδους και τι έκτασης εργασίες επιθυμείς να πραγματοποιηθούν σε κάθε δωμάτιο. Σε ό, τι αφορά την ελληνική αγορά, υπάρχουν κάποιες ενδεικτικές τιμές για μια πλήρη ανακαίνιση κάθε δωματίου, οι οποίες και παρουσιάζονται: Ανακαίνιση μπάνιου: Από 50€ / m2 Ανακαίνιση κουζίνας: Από 50€ / m2 Ανακαίνιση δωματίου (καθιστικό, υπνοδωμάτιο, γραφείο): Από 30€ / m2 Γενική ανακαίνιση σπιτιού: Από 50€ / m2.

Τι πρέπει να προσέξεις κατά τη διαδικασία προετοιμασίας;

1. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός

 

Εφόσον έχεις επιλέξει τους χώρους του σπιτιού, τους οποίους επιθυμείς να ανακαινίσεις, συμβουλεύσου σχετικούς οδηγούς, προκειμένου να έχεις μια εικόνα του κόστους που πρόκειται να αντιμετωπίσεις. Φυσικά, το κόστος μπορεί να διαφέρει για κάθε συνεργείο που διατίθεται για τη συγκεκριμένη εργασία, κάτι που σχετίζεται με αρκετούς εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες, όπως η προέλευση των χρησιμοποιούμενων υλικών. Είναι σημαντικό να προετοιμαστείς για τυχόν διαφοροποιήσεις στα κόστη, τα οποία θα μπορείς να εκτιμήσεις ως προς την αιτία που τα προκαλεί, ώστε να επιλέξεις τον κατάλληλο επαγγελματία. Σαν γενικό κανόνα, να έχεις το γεγονός ότι το κόστος δε μπορεί να διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο για την επιλογή σου. Το σημαντικότερο που χρειάζεσαι είναι κάποιον που να σε καταλαβαίνει και να μπορεί να συνεργαστεί μαζί σου, για να δημιουργηθεί ένα άρτιο αποτέλεσμα.

2. Η επιλογή επαγγελματία

 

Η καλή επικοινωνία με τον επαγγελματία που θα επιλέξεις είναι απαραίτητη, για να πετύχετε ένα αποτέλεσμα που θα σε χαροποιεί, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα και προστριβές. Πριν συναντήσεις κάποιον υποψήφιο για την εργασία, βεβαιώσου ότι έχεις δει δείγματα της δουλειάς του, τα οποία συμφωνούν αισθητικά με τη δική σου άποψη, και διάβασε σχόλια για το έργο του από άλλους πελάτες του. Επίσης, φρόντισε να συναντηθείς μαζί του, ώστε να συζητήσετε σχετικά με την αναμόρφωση που επιθυμείς να πραγματοποιηθεί. Το πιο σημαντικό σημείο είναι αυτό των ερωτήσεων. Βεβαιώσου ότι ο επαγγελματίας ανταποκρίνεται σε αυτό που ψάχνεις και ότι έχει κατανοήσει τι περιμένεις από εκείνον, υποβάλλοντάς τον σε ερωτήσεις για τις ιδέες του και τον τρόπο που οραματίζεται το χώρο σου, έτσι ώστε να ακούσεις μια δεύτερη άποψη που ίσως μπορέσει να σε βοηθήσει. Ταυτόχρονα, εξήγησέ του αναλυτικά αυτό που ελπίζεις να δεις στο τέλος της διαρρύθμισης. Άλλωστε, πρόκειται για τον προσωπικό σου χώρο, ο οποίος πρέπει να ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτό που ονειρεύεσαι.

3. Η προετοιμασία του συμβολαίου

 

Το συμβόλαιο για την εργασία είναι ένα κομμάτι με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθείς εξονυχιστικά, γιατί αυτό ορίζει τα τελικά κόστη και τους όρους της συνεργασίας με τον επαγγελματία. Φρόντισε να το έχεις εξετάσει μαζί του και να έχεις μελετήσει τυχόν διαφορές που ενδέχεται να προκύψουν, για να μη δημιουργηθούν εμπόδια κατά τη διάρκεια της συνεργασίας σας. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρξουν μικρές διαφορές, τόσο αναφορικά με το κόστος, όσο και με τον τρόπο που διενεργούνται οι εργασίες, ειδικά όταν αυτές είναι μεγάλης έκτασης, αλλά η καλή επικοινωνία είναι ο μόνος τρόπος για να μη δημιουργηθούν εμπόδια εξαιτίας αυτών των διαφορών.

4. Η προετοιμασία των χώρων

 

Αυτό είναι ένα κομμάτι που σίγουρα έχεις αναλογιστεί. Τα προσωπικά σου αντικείμενα χρειάζονται την απαραίτητη προστασία, για να μη φθαρούν σε καμία περίπτωση κατά τη διενέργεια της ανακαίνισης. Επιστράτευσε τα δωμάτια που δεν πρόκειται να υποστούν αλλαγές, ή την αποθήκη/ πατάρι του σπιτιού, και αποθήκευσε τα αγαπημένα σου αντικείμενα, για να μην έχεις την όποια ανησυχία ότι θα τα χάσεις.

Θέλεις να κάνεις την καλύτερη επιλογή για τη ανακαίνιση του σπιτιού σου; Καταχώρησε την εργασία σου, πάρε προσφορές από αξιολογημένους επαγγελματίες της πλατφόρμας μας και διάλεξε την καλύτερη για τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σου!

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;
Η καταχώριση ολοκληρώθηκε με επιτυχία!